Begrijp je zoekcriteria
Zoek uit welke vijf dingen voor jou prioriteit hebben. Dat kan organisatiecultuur zijn, salaris of een specifieke positie. Als je weet wat jou motiveert als werknemer, kan je de vacatures beter filteren. Maar blijf ook flexibel. Je wilt niet dat jouw droombaan je dadelijk voorbijgaat omdat je je zinnen op iets heel erg specifieks hebt gezet. Stel dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatie voor een functie die het toch niet helemaal is voor jou, wees dan open tegen de recruiter. Vertel over je ambities. Wellicht openen zich hier kansen binnen de organisatie die mooi aansluiten op jouw aspiraties.
Maak een lijst van vacatures die voldoen
Als je de criteria van jouw droombaan voor jezelf duidelijk hebt, schrijf deze uit. Noteer functies die voldoen aan jouw eisen en houd de informatie bij. Dit kan je bijvoorbeeld in een Excel-sheet bijhouden. Wat jij prettig vindt.
Lees de vacature duidelijk door
Ja, dit duurt wellicht wat langer dan enkel de eisen lezen, maar het helpt. Lees exact wat een functie inhoudt. Vaak hebben organisaties strikte eisen, maar als jij het idee hebt dat je met jouw vaardigheden en kennis geschikt zou zijn, give it a shot. Leg uit wat jij kan betekenen voor een organisatie.
Customize je cv
Zorg ervoor dat zowel je motivatiebrief als je cv gericht overeenkomen met de sfeer van de organisatie. Daarom is het handig om verschillende versies/formats van je cv te hebben. Zo kan je verschillende ontwerpen bij verschillende organisaties inzetten. Aan jou de taak welke het meest effectief zal zijn. Een leuk voorbeeld: Dieuwertje Heuvelings, voormalig editor bij Spotify, heeft haar cv opgestuurd gedesignd als een Spotify-playlist. Dan sta je al 10 punten voor.
Activeer je netwerk
Veel vacatures halen het internet niet eens. Ga daarom ook offline actief op zoek. Bezoek relevante evenementen en conferenties, carrièreseminars, alumni evenementen of training sessies. Laat mensen weten dat je op zoek bent. Ook je vrienden. Stuur ze jouw CV toe. Wie weet zit daar net die opening bij die je moet hebben. Je bent wie je kent!
Er is niet echt een perfecte manier voor het vinden van je droombaan. Waar dit artikel je op wijst, is dat het goed is om je te richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit en het gebruiken van je netwerk door ook achter je computer vandaan te kruipen.
En heb je dat kennismakinggesprek dan eindelijk in de pocket? Dan is dit handig om te weten, dit zijn de 10 grootste lichaamstaal fouten tijdens sollicitaties.