Nee, in dit artikel leggen we niet uit dat na je dertigste geen McKroket meer mag eten. Dat zouden we nooit doen. Wel willen we je graag iets bijspijkeren over de manier waarop voedsel en leeftijd aan elkaar gerelateerd zijn. Je lichaam ondergaat namelijk nogal een verandering in de periode van je twintigste tot je veertigste. Waar moet je dus op letten?

Als twintiger

Hard werken voor je studie of je eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt, het leven als twintiger is soms best pittig. Daarbij komt kijken dat je jezelf drie dagen in de week vrijwillig overdoseert met alcohol, maximaal drie uur per nacht slaapt en je je lichaam eens even goed laat weten hoe het is om van binnenuit langzaam te rotten. Ok, zonder grappen, deze bezigheden zorgen wel degelijk dat je lichaam een hoge mate van stress ervaart. Wondermiddelen als suiker, cafeïne, stress gedreven adrenaline en slaappatronen waarvan niemand gelukkig wordt, zorgen er alleen maar voor dat stress naar nieuwe niveaus wordt getild.

Het is daarom belangrijk dat je als twintigjarige je voeding genoeg aanvult met bepaalde nutriënten, met name vitamine B en C. Stress en alcohol zorgen er namelijk voor dat deze vitamine zeer schaars aanwezig zijn. Daarnaast is vitamine B essentieel voor energieproductie, houdt het ons brein scherp en stofzuigt het je lever wanneer je deze weer een avond finaal hebt vervuild doordat er meer alcohol dan bloed door je lichaam vloeide. Vitamine B vindt je in eieren, granen, noten en zaden. Vitamine C wordt verbruikt door je bijnieren. Deze maken cortisol, het stresshormoon, aan. Weinig vitamine C is meer cortisol, is meer stress. Dus eet netjes je groenten en fruit.

Als dertiger

Vrouwen vinden oudere mannen aantrekkelijk. Echter, je testosteron en dus spierkracht neemt af na je dertigste. Dus om niet te veranderen in een warmte kruikje, is het behouden van aanzienlijke testosteronniveaus belangrijk. Het balanceert ook het cholesterolniveau. Een hoger niveau van testosteron kan je bereiken door de juiste voeding. Daar schreven we eerder dit artikel over:

Tevens schijnt het dat vitamine D een sterke relatie heeft met testosteron. Vitamine D krijg je binnen door de zon. Die is er niet altijd in Nederland, dus zijn we fucked en moeten we bij een tekort dit aanvullen met supplement D3.

Nog een belangrijk dingetje: slechte voeding en alcohol zijn niet al te best voor onze spermakwaliteit en de hoeveelheid hiervan. Dus als jij het rond je dertigste nodig vindt een junior jij op aarde te zetten dien je bepaalde antioxidanten binnen te krijgen. Deze vind je in paddestoelen, knoflook, broccoli, maar ook in vis, pompoenzaden en amandelen. En in vitamine E-rijke voedingsmiddelen, zoals tarwe, zaden, noten en avocado.

Dus heren, als je jezelf ieder weekend nog de vernieling in drinkt, doe je er verstandig aan om net iets meer vitamine B, C en D binnen te krijgen. En onze toekomstige vaders moeten hun testosteronniveaus omhoog krikken en alcoholconsumptie minderen.