Wijntemperatuur hangt af van de wijnsoort
Er zit verschil tussen rode en witte wijn. De wijntemperatuur van rood ligt doorgaans hoger dan die van witte wijn. Dit is iets wat de meeste mensen wel zullen weten. Er zit echter ook nog verschil tussen droge en zoete witte wijn en lichte en zware rode wijn. Bovendien hebben dessertwijnen en port weer hun eigen wijntemperatuur. Een duidelijk overzicht is dus zeker niet overbodig.
Wat wordt bedoeld met kamertemperatuur?
Het voordeel van de juiste wijntemperatuur is dat de smaak beter tot zijn recht komt. Bovendien voorkom je zo vervelende effecten van een te warm of te koud glas. Mocht je denken dat je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken, dan heb je het zowel goed als fout. Rode wijn moet inderdaad op kamertemperatuur worden gedronken. Hoeveel graden dit is, is echter veranderd. Met kamertemperatuur wordt namelijk 15-18 graden bedoeld, terwijl we voor onze huizen een temperatuur kiezen van 20 – 22 graden.
Op welke temperatuur drink je rode en witte wijn en rosé?
Zoete wijn, rosé en mousserende wijnen drink je het koudste, op 6 tot 10 graden. Dessertwijnen of aperitiefjes liggen hier in de buurt, met 8 tot 10 graden. In het midden vind je lichte, rode wijnen. Deze lichte rode wijnen hebben een wijntemperatuur van 10 tot 12 graden. Vervolgens zijn er nog wijnen die je warmer drinkt. Droge, witte wijnen worden geschonken tussen de 12 en 16 graden. De warmste soorten zijn sterke, rode wijnen en port. Hiervan ligt de wijntemperatuur op maar liefst 15 tot 18 graden.
Een wijnkoelkast is een aanrader
Al die verschillende graden en temperaturen maken het moeilijk om wijnen op de perfecte temperatuur te drinken en serveren. Gelukkig bestaan er manieren om je hierbij te helpen. Die wijnkoelkast van de LIDL is nu zeker een goed idee.