Laat je kind kennismaken met het begrip ‘nieuwe liefde’
Het ene kind vindt het idee van een nieuwe liefde voor mama of papa helemaal geweldig, het andere kind vindt het juist vreselijk. Voor je expliciet vertelt dat je een nieuwe vriendin hebt gevonden, is het handig om te weten hoe jouw kind erover denkt. Praat hier dus over met hem of haar. Misschien vraagt je kind wel naar ‘hoe het nu verder moet’, dan kun je hier mooi de vraag op stellen. Zelf over het onderwerp beginnen kan uiteraard ook, maar dit kan gauw zwaar aanvoelen. En dat kan negatieve associaties geven met het hele idee.
Wordt je kind blij van de gedachte? Dat is een goed begin! Hou echter wel in de gaten dat zijn of haar mening hierover nog wel zou kunnen veranderen. Het ene moment kan het als het meeste geweldige ooit lijken, terwijl ze op het andere moment overspoeld worden door verdriet omdat jij en je ex-partner uit elkaar zijn gegaan. Vat uitspraken daarover niet persoonlijk op, het is onderdeel van de verwerking van de scheiding. Laat je kind ook weten dat het heel normaal is om zulke uiteenlopende gevoelens te hebben.
De kans is ook aanwezig dat je kind het idee van een nieuwe partner níet zo leuk vindt. Dat zou met een paar dingen te maken kunnen hebben:
- Je kind zit nog midden in het proces van het verwerken van de scheiding en is nog niet klaar voor het idee van een nieuwe partner;
- Je kind denkt nog dat er hoop is dat jij en je ex-partner weer bij elkaar terug komen;
- Er is de angst dat er tijd ‘zoon/dochter tijd’ ingeleverd moet worden door de komst van een nieuw gezinslid.
Als ouder is het jouw taak te onderzoeken welke angst jouw kinderen voelen, deze angst te erkennen en uitleg te geven over waarom die angst er niet zou hoeven zijn. Het zal er niet gelijk voor zorgen dat de angst helemaal weg is, maar wel voor flink wat opluchting zorgen.
Dit is ook het tijdstip om je ex-partner in te lichten dat je jullie kinderen gaat vertellen over je nieuwe liefde. Overleg samen over de manier waarop je het gaat doen en luister daarbij daadwerkelijk naar wat ze te zeggen heeft. Zo voorkom je nieuwe spanningen en miscommunicaties.
Laat weten dat er een nieuwe vriendin in je leven is
Wanneer je kind heeft kunnen wennen aan het idee van een mogelijke nieuwe liefde (en er is ook sprake van een nieuwe partner), kun je langzaamaan gaan vertellen over haar. Probeer niet teveel informatie in een keer te geven. Het nieuws kan namelijk best hard aan komen. Hoe geweldig je nieuwe partner ook is, kinderen houden vaak toch vast aan de hoop dat de ouders weer van elkaar gaan houden en weer bij elkaar komen.
Neem de tijd om even met je kind te zitten en breng het nieuws voorzichtig. Peil daarbij hoe het nieuws valt. Vertel daarbij nog niet al te veel details: het kan zijn dat hij of zij daar nog niet klaar voor zal zijn.
Je nieuwe vriendin voorstellen aan je kinderen
Belangrijk! Wanneer je denkt aan het voorstellen van je nieuwe liefde: wees er dan zo zeker mogelijk van dat het echt om een langdurige relatie gaat. Ook het verbreken van een andere relatie dan die van de ouders heeft een behoorlijke impact op hun leven. Het is dus belangrijk om het kennis laten maken met je kind enorm serieus te nemen.
Wanneer je nieuwe vriendin ook echt een nieuw persoon in het leven van je kind gaat worden, dan is het voor veel kinderen fijn als ze betrokken worden in hóe ze gaan kennismaken. Er gebeurt namelijk al zoveel waar ze geen invloed op hebben. Door ze hier een beetje regie in te geven, zullen ze zich meer serieus genomen voelen met als bijkomend voordeel dat ze sneller zullen uitkijken naar de kennismaking.
Je kunt het best kiezen (of een uitje voorstellen en je kind laten kiezen) waarbij het in de directe omgeving van jou en je nieuwe liefde blijven vrijblijvend is. Waar ze veilig vanaf een afstandje kunnen observeren, wanneer ze dit fijner vinden.Denk dus bijvoorbeeld aan een wandeling in het park of samen de dierentuin bezoeken. Ook belangrijk is dat de ontmoeting plaatsvindt op neutraal terrein. Het kan voor kinderen heel vreemd en confronterend zijn als je nieuwe liefde ineens over de vloer komt.
Wees geduldig & take it slow
Schrik niet als je kind het de eerste keer helemaal niet zo leuk vindt om iets te doen met je nieuwe partner. Ze uiten hiermee hun gevoelens van onzekerheid, verwarring en onrust en de angst hun vader kwijt te raken. Ga zelf ook niet te snel. Voorkom dat je in het begin heel liefdevol met elkaar bent waar de kinderen bij zijn.
Heel belangrijk is dat je de relatie tussen jou en je kind niet laat veranderen door een nieuwe dame. Zorg dat je ook tijd vrij maakt (zonder je partner!) voor je kind. Zo begrijpt je kind dat er iemand bij komt maar niet zijn/haar plaats vervangt.
Laat ze rustig naar elkaar groeien. Geef ze de tijd om elkaar te leren kennen en laat je kind naar haar toe komen. Zo voorkom je dat je kind haar als indringer in jullie leven zien.
Laatste belangrijke noot
Je kind heeft natuurlijk maar één moeder. Wat de reden ook is dat jullie uit elkaar zijn gegaan, zij is en blijft de moeder. Een nieuwe vriendin wordt dan ook niet meteen een nieuwe mama. Ze kan wel een ‘bonus mama’ worden. Die bonus titel staat voor meer plezier, meer liefde en meer gezelligheid samen.