Symptomen van zwangerschap

Geen zorgen, wij informeren je over de tekenen van een mogelijke zwangerschap. Dus ga even bij een dokter langs wanneer je vriendin een van de onderstaande symptomen toont. Dan kan je een gat in de lucht springen, of niet.

Misselijkheid

Morning sickness. Het is een van de duidelijkste (en meest vervelende) symptomen van een zwangerschap. Zo’n twee tot acht weken in de zwangerschap is de ochtendmisselijkheid over het algemeen het vaakst aanwezig. Hoe heftig deze misselijkheid is, verschilt per vrouw. Ook is het een fabeltje dat ze alleen in de ochtend ziek kan zijn: ochtendmisselijkheid kan de hele dag duren (en als je pech hebt, ook de hele nacht…).

Gevoelige borsten

Een tot twee weken na de bevruchting kan dit symptoom van zwangerschap al opduiken. Haar borsten kunnen pijnlijk en gespannen aanvoelen. Na ongeveer zes weken kunnen haar borsten gaan groeien, waarna ze nog steeds erg gevoelig zijn. Het kan zelfs voorkomen dat haar tepels van vorm veranderen. Heeft je meisje geklaagd over lage rugpijn en een gevoelige voorgevel? Let dan even op of ze ook de andere symptomen je bekend voorkomen.

Vreemde eetgewoonten

Aparte cravings of just buien waarin ze enorm veel eet. Beide kunnen bijwerkingen zijn van zwangerschap. Voorbeelden van rare eetgewoonten zijn liters melk, kroketten, kilo’s sinaasappelen en natuurlijk augurken. De meeste zwangere vrouwen hebben een voorkeur voor zuur eten, chocolade, ijs, snoep of juist sterk gekruid voedsel. Waarom? Daar is de wetenschap nog niet uit. Ook kan het voorkomen dat een zwangere vrouw een afkeer krijgt voor bepaald eten dat ze eerst lekker vond. Moet je vriendin ineens niets meer weten van haar lievelingseten? Het kan zijn dat je te maken hebt met een symptoom van zwangerschap.

Emotioneel/stemmingswisselingen

Er komen tijdens de zwangerschap een hoop extra hormonen vrij in het lichaam van een zwangere vrouw. Dat betekent vaak dat ze in een emotionele rollercoaster terecht komt. Als je meisje zomaar ineens in tranen uitbarst of heel boos wordt, kan dat dus komen door zwangerschapshormonen.

Komt het doordat ze ongesteld is geworden? Dan laat het vaderschap zeker nog even op zich wachten.

emotional

Overtijd

Dit is het duidelijkste teken dat je partner een kindje zou kunnen krijgen. Wanneer je vriendin al een tijd niet meer ongesteld is geweest (en dit normaal aardig regelmatig is), is het tijd om een zwangerschapstest te doen. Deze zijn al betrouwbaar vanaf de eerste dag dat ze ongesteld had moeten worden. Schiet niet te snel in de papapaniek: een wegblijvende ongesteldheid van ook komen door een onregelmatige ongesteldheid, stress, medicijnen of over- en ondergewicht.

Komen veel van de symptomen bekend voor? Doe een zwangerschapstest of ga meteen samen naar de dokter. Die kan jullie verder informeren.

Vrij overtuigd van je zaak? Check hier dan de populairste babynamen van 2019.