Het tijdperk van de remake
Je kan tegenwoordig niet meer rustig een bioscoop inlopen of je struikelt over de remakes. Hollywood lijkt steeds minder risico’s te nemen met originele scripts, terwijl een hoop remakes niet bepaald noodzakelijk waren. Helemaal overbodig zijn remakes echter niet. Zo kan het zijn dat de technologie ontwikkelingen doorgemaakt heeft. In het geval van The Lion King is dat zo. De originele animatie is een tekenfilm zoals we die gewend zijn. De remake uit 2019 is ook een animatiefilm, maar voelt aan als een live-action met echte beesten. De remake brengt het verhaal van Simba het digitale tijdperk in, maar voegt het ook daadwerkelijk iets toe?
The Lion King
Simba is de beoogde troonopvolger van Mufasa de leeuwenkoning. Als Mufasa omkomt, doet de verraderlijke Scar, Mufasa’s broer, Simba geloven dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Scar overtuigt Simba ergens anders een leven op te bouwen. Op die manier kan Scar zelf de troon grijpen. Simba legt zich neer bij zijn lot, maar kan zijn verleden niet helemaal achter zich laten. Ondertussen leidt het koninkrijk onder de afwezigheid van hun eigenlijke leider.
Disney’s animatiefilm wordt dit jaar alweer 25. Aanvankelijk had de studio niet heel hoge verwachtingen voor The Lion King en werd de aandacht vooral gericht op Pocahontas, dat een groter budget had. Pocahontas was een prima succes op zichzelf, maar niemand was voorbereid op de impact van The Lion King. Die film bracht maar liefst drie keer zoveel geld in het laatje als Pocahontas en tikte net de 1 miljard dollar niet aan. Nog altijd is The Lion King een van de meest populaire en geliefde films van Disney. Voor een remake moet daar dus goed mee omgesprongen worden, zeker als een hoop scènes en personages inmiddels iconisch zijn.
Visueel spektakel
Met namen als Donald Glover, Beyoncé, Seth Rogen en Chiwetel Ejiofor heeft de nieuwe versie genoeg talent in de cast. In The Lion King wordt de film uit 1994 bijna shot voor shot gevolgd. Ook grote delen van de dialoog zijn nagenoeg hetzelfde. Het is een veilige keuze, maar door het iconische origineel ook de juiste. De kracht van de remake zit ‘m namelijk in het visuele aspect. Er is goed gekeken naar succesvolle natuurseries als Planet Earth. Het is een waar visueel en muzikaal spektakel.
Van de uitgestrekte savanne tot ieder haartje in de vacht van de leeuwen, alles is haarscherp in beeld gebracht. Want het zijn weliswaar computer-gegenereerde beelden, maar je zou van tijd tot tijd zweren dat er echte dieren voor de film gebruikt zijn. De nieuwe The Lion King moet dan ook niet gezien worden als een vervanging van de film uit 1994, maar als toevoeging, als aanvulling. Het werkt het beste als je het origineel gezien hebt. Dan kun je zien met hoeveel gevoel voor detail en respect voor het origineel de in het oog springende nieuwe versie gemaakt is. En de catchy musicalnummers zijn natuurlijk ook weer van de partij. The Lion King draait vanaf woensdag 17 juli in de Nederlandse bioscoop.
Liever een relaxed avondje op de bank? Dit zijn 5 films die in juli op Netflix verschijnen.