Of je nou uit een ondernemersgezin komt waarbij papa je een zetje in de goede richting geeft of een self-made man bent die zijn dromen achterna gaat, iedereen kan rijk en succesvol worden. Het is een kwestie van dromen, durven en ondernemen. Door hard te werken en out of the box te denken kunnen dromen tot werkelijkheid gerealiseerd worden. Met een beetje geluk heb jij dan het ‘gouden ei’ in handen en ben jij de uitvinder van een nieuw social media platform of ontwerp je een auto waarbij Tesla achterhaalde techniek lijkt. Echter hoe gelijk is deze kans? De volgende punten kunnen er toe leiden dat je niet succesvol of rijk zult worden.

man man rijkdom

1. Je bent meer bezig met sparen in plaats van verdienen

Wil men rijk worden, dan is sparen van essentieel belang. Echter moet hier niet de focus op worden gelegd. Leg de focus op het verdienen van geld in plaats van het sparen en het niet uitgeven. De grote massa focust zich op het sparen van kortingbonnen en zo min mogelijk uitgeven. Door zo voorzichtig te leven missen deze mensen grote kansen. Denk groot. Stop met het zorgen maken over geld en focus daarentegen op het genereren van meer geld. Nu willen we niet zeggen dat jij maar lukraak al je geld uit moet geven, alles op rood moet zetten bij roulette en maar moet leven alsof je het al gemaakt heb. Nee, natuurlijk moet je blijven sparen. Hoe doen de rijken der aarde dit? Zij hebben verschillende inkomstenbronnen, in plaats van dat enkele salaris. Spreid je kansen

2. Je investeert nog niet

Een effectieve manier om geld te verdienen over langere tijd is door het te investeren. Hoe eerder je hiermee start, hoe beter. Gemiddeld investeert een miljonair 20% van zijn vermogen per jaar. Dit kan variëren van een veilige staatsobligaties tot gewaagde turbo’s en opties. Wat doe jij met je zuurverdiende salaris? In plaats van dit netjes en veilig op de bank te laten staan zou je eens met een expert moeten praten. Een veilige, lange termijn investing kan jouw vermogen doen groeien.

man man waarom jij niet rijk bent

3. Je bent tevreden met je vaste salaris

Het merendeel van de mensen kiest voor een salaris op basis van tijd. Een veilig uurloon + vaste werktijden geven een steady maandsalaris. Rijke mensen, met name ondernemers kiezen in plaats van een uurloon voor een salaris op basis van resultaat. Eigen resultaat. Dit betekent: ondernemen. De welvarendste mensen der aarde creëren concepten en zetten bedrijven op, waarbij het merendeel van de bevolking hierop solliciteert. Wees degene die het concept bouwt.

4. Je koopt dingen die je niet kunt veroorloven

Leef niet boven je stand. Natuurlijk moet je, om bepaalde klussen binnen te krijgen, af en toe bluffen en overkomen alsof je het al gemaakt hebt. Toch is het niet zo verstandig dat je die Omega Speedmaster bij voorbaat al koopt. Net als een auto. Wacht hiermee tot je deze kunt veroorloven. Het zijn luxe-artikelen. Wanneer je complete salaris verdwijnt aan dit soort luxe-artikelen, zul je nooit rijk worden.

man man waarom jij niet rijk bent

5. Je leeft iemand anders droom achterna, niet die van jezelf

Passie, gedrevenheid en wilskracht. Om succesvol te zijn moet je je dromen achterna gaan en je passies volgen. Je eigen passies. De fout die veel mensen maken is dat zij de droom van iemand anders volgen. Bepaal je eigen toekomst en laat niet door andere beïnvloeden.

6. Je stapt te weinig uit je comfort zone

De weg naar succes zal geen gemakkelijke weg zijn. Je zult uit je comfort zone moeten stappen en er daarnaast gewend aan raken dat je dit blijft doen. Vind comfort in onderzekerheid. Voor de middenklasse is fysiek, sociaal en emotioneel comfort het primaire doel. Jij denkt verder. Miljonairs beseffen dat de weg naar succes niet gemakkelijk is en leren daardoor om comfortabel te zijn in onzekere situaties.

Better call saul

7. Je zet geen doelen

Voor geld moet je werken. De illusie dat jij slapend rijk wordt of de loterij wint zoals deze dude is kun je beter uit je hoofd halen. Wil je rijk en succesvol worden, dan moet je doelen stellen. Zowel op sociaal, career wise en financieel gebied. De reden dat mensen niet krijgen wat ze willen is omdat ze niet weten wat ze willen. Succesvolle mensen weten exact wat ze willen.

8. Je geeft eerst uit en spaart wat over is

De meeste mensen geven meteen het geld uit wat ze verdiend hebben. De huur, je telefoonrekening en andere vaste lasten. Vervolgens besteed je een vast bedrag aan boodschappen per maand en wil je ook nog leuke dingen doen. Wat eind van de maand over is (als er nog wat over is) zet je opzij. Dit is de verkeerde volgorde. Pak een vast percentage van je inkomen en spaar dit maandelijks. Op deze wijze bouw je steady wat spaargeld op. Heb je een goede maand, spaar dan wat extra. Dit geld kun je vervolgens investeren in je eigen imperium.

9. Je gelooft niet in jezelf

Stop met de gedachte dat rijk zijn een privilege is wat slechts weggelegd is voor ‘the lucky few’. Ook jij hebt alle recht en alle mogelijkheid om succesvol te worden. Je moet het alleen zelf doen. Ga je dromen achterna, maak die sprong in het type en werk. Aan je eigen succes.

man man waarom jij niet rijk bent