Omdat onze technologie exponentieel groeit, zal 5G alweer snel opgevolgd worden door een 6G-netwerk. Sinds 2020 beschikken we in Nederland over een 5G-netwerk, maar het staat nog in zijn kinderschoenen. Zo is pas onlangs landelijke dekking bereikt. Er wordt echter nu al naar de toekomst gekeken. In 2030 is het namelijk de bedoeling dat we massaal van 6G gebruik maken.

 

Wat is 6G?

6G is de opvolger van 5G en staat voor het zesde generatie van het draadloos netwerk. Mobiele apparaten hebben een netwerk nodig om data uit te wisselen en 6G is een veel snellere variant van het eerdere 3G, 4G en 5G. Ja, nog sneller.

Waarin verschilt het met 5G?

Volgens een onderzoeksrapport van Samsung wordt 6G tot wel 100 keer sneller dan 5G. Ook een bron van dichterbij eigen huis dan het Zuid-Koreaanse bedrijf bevestigt deze vermoedens. Volgens de TU Eindhoven gaat het namelijk slechts 0,4 seconde duren om een film te downloaden. Met 5G duurt dit 40 seconden. Bovendien is 6G niet alleen maar toekomstmuziek en is men al actief bezig aan het ontwikkelen van de verbeterde versie van 5G.

Wat kunnen we nog meer verwachten van 6G?

Verder is 6G onder andere in staat om een zeer realistische virtuele wereld te creƫren. Je hebt vast wel eens gehoord over hoe Mark Zuckerberg het steeds heeft over de metaverse bijvoorbeeld. Met 6G is de technologie ook aanwezig om dit mogelijk te maken. Ook gaan er geruchten dat het misschien mogelijk wordt om honderden gigabits of misschien zelfs terabits per seconde te downloaden. Het is dus een zeer futuristische technologie die ons compleet versteld zal laten staan. Toch zijn er nog heel veel uitdagingen om dit mogelijk te maken want voorlopig is het heel lastig om dit soort snelheden op langere afstanden mogelijk te maken.

De altijd zeer informatieve tech-Youtuber Mrwhosetheboss legt het in veel meer detail uit: