Intelligentie, uitgedrukt in IQ. Intelligentie heeft niets te maken met wat je weet, maar hoe snel je nieuwe informatie begrijpt en in je op kan nemen. Onderzoek toont aan dat je IQ op een vroege leeftijd vastgesteld wordt. Je moet het dus doen met wat je krijgt. Een hoog IQ is natuurlijk geen verzekering van succes in het leven, het schijnt zelfs niet eens de belangrijkste factor te zijn. Toch is het niet verkeerd om een hoog IQ te hebben. Sterker nog, wie wil er nou geen hoog IQ?

Weet jij hoe hoog je IQ is? Nee? Dat is niet erg. Het gros van de mensen heeft geen idee hoe hoog hun IQ is. Het is moeilijk te meten. En nee, die online tests zijn niet betrouwbaar. Een professionele IQ test kost honderden euro’s. Nu komen we op het punt waarom je dit artikel bent gaan lezen. Punten waaruit blijkt dat jij een hoger IQ hebt dan de gemiddelde persoon om je heen op kantoor:

man man slimmer

Je bent angstig

Dit klinkt nou niet bepaald als de meest positieve eigenschap. Toch schijnt ‘angst’ in verband te staan met intelligentie. Psychiatrist Jeremy Coplan deed onderzoek met patiënten die angststoornissen hadden. Patiënten met de ergste symptomen bleken een hoger IQ te hebben dan patiënten met mildere symptomen. Dit is natuurlijk niet genoeg bewijs. In het interdisciplinair center Herzliya in Israel werd een complexer onderzoek gehouden. Zij lieten patiënten een ‘kunstwerk’ op een computer beoordelen. Tijdens de beoordeling kwam er een virus in beeld wat liet lijken alsof de patient het had gedaan. Deze werd op een missie naar de IT afdeling gestuurd waar meer obstakels op hem/haar wachtten. Wat bleek: patiënten die het angstigst waren presteerden het meest gefocust en effectief. Dus de volgende keer dat iemand zegt dat je je niet zoveel zorgen moet maken, heb je een goed excuus.

Je kon op vroege leeftijd lezen

In een groot Brits onderzoek werden 2000 paren eeneiige tweelingen onderzocht. Ongeacht de identieke genen had het kind wat eerder kon lezen een hoger IQ. Nu denk je: Ja, het kind wat eerder kon lezen, kon dat, omdat hij/zij slimmer was. Fout. De onderzoekers concludeerden dat het leren lezen op jonge leeftijd een impact had op de verdere ontwikkeling van het kind. Het lezen maakte het kind slimmer. Dus las jij ver voor je klasgenootjes de Harry Potter boeken, dan kwam dat niet omdat je al slim was. Het maakte je slim.

man man slimmer

Je bent linkshandig

Enkele onderzoekers suggereren zelfs dat er een verband zit tussen linkshandig en een crimineel zijn. Hoewel dit verband niet bepaald sterk beargumenteerd wordt zitten er enkele intellectuele voordelen aan het linkshandig zijn. Uit een grootschalig onderzoek bleek dat linkshandigen beter verbanden kunnen leggen. Dit wijst uit in een hogere intelligentie.

Als kind had je muziekles

Verschillende studies tonen aan dat muzikale training in verband staat met intelligentie omdat je een skill traint die focus en zelfbeheersing vergt. In een studie, uitgevoerd door psycholoog Sylvain Moreno, werden 48 kinderen tussen de leeftijd vier en zes onderzocht terwijl ze meededen aan een trainingsprogramma. De helft van de kinderen volgden vier weken lang, vijf dagen per week, een uur lang een muzikaal programma waar de andere helft een visueel kunst programma volgde. Na vier weken toonde 90% van de kinderen die de muziektraining volgden een verbetering in hun verbale IQ. Dat je moeder je iedere week verplicht naar blokfluitles stuurde is dus niet voor niks geweest.

Je bent grappig

Ben jij de clown op kantoor? Dan ben je waarschijnlijk een stuk intelligenter dan je collega’s. Er is namelijk een sterke connectie tussen ‘grappig zijn’ en een hoog IQ hebben. Grappig zijn wijst op een scherpe geest.

man man slimmer gemiddelde mens

Deze lijst is natuurlijk geen maatstaf om te zien hoe intelligent je bent, maar is deze lijst jou op het lijft geschreven? Dan ben je misschien toch wat slimmer dan de standaard persoon.