Waarom afvallen?

Het kan zijn dat je deze maanden wat bent gekomen door bijvoorbeeld het thuiswerken. Niet gek, want je haalt natuurlijk allemaal lekkere dingen in huis om het zo comfortabel mogelijk te maken. Daarnaast kan je je snel gaan vervelen als je alleen thuis zit. Dan is het verstandig om niet te veel snoep in huis te halen, want je kan ook uit verveling gaan snacken. Daarnaast zijn er nog een aantal regels waar je je aan moet houden om goed te kunnen afvallen. We hebben de vijf belangrijkste tips voor je.

Deze 5 regels zijn belangrijk als je wilt afvallen

1. Eet vijf keer per dag

Het is verstandig om vijf maaltijden per dag te eten. Zo voorkom je vreetbuien waardoor je opeens heel erg veel aankomt en heb je nooit het gevoel dat je hele erge honger hebt. De drie grote maaltijden en twee keer een snack is de best verdeling van je voedsel op een dag. Er is veel onderzoek naar gedaan en het bleek écht dat mensen die maar drie á vier keer op een dag aten een minder grotere kans hadden om af te vallen.

gezonde maaltijden

2. Eet genoeg vezels

Wil je minder snel je voeding verteren, dan is het goed om vezels te eten. Je zorgt er dus voor dat je minder snelle vertering hebt, waardoor je ook langer het gevoel hebt dat je genoeg hebt gegeten. Meestal overbrug je daarmee ook de tijd tussen de vijf maaltijden op een dag en ga je dus niet tussendoor snacken.

3. Verminder toegevoegde suikers

Sinds 1980 is de inname van koolhydraten bij mannen met 80% gestegen. Dat komt omdat we met z’n alle steeds meer bewerkt voedsel zijn gaan eten. Hoe meer zetmeel en toegevoegde suikers er in een maaltijd zitten, hoe sneller je aankomt. Let daarbij ook op dat je niet te veel kant-en-klaar maaltijden eet. Daar zit meestal veel zout in en dat zorgt er dan weer voor dat je veel vocht vasthoudt.

burger afvallen

4. Tel geen calorieën

Let op een dag nooit op calorieën, maar op wat je precies eet. Je kan namelijk nooit genoeg groente en fruit eten, uitgezonderd dan wel aardappelen. Het ligt dus nooit aan de hoeveelheid calorieën in eten, maar hoe gezond het product is en of het heel erg bewerkt is. Zo is snoep natuurlijk nooit goed en fruit wél. Meestal merk je wel of je iets gezonds aan het eten was ja of nee. Dan heeft het dus ook geen zin om te tellen.

5. Vermijd geen gezonde vetten

Soms is het wel verstandig om vet te eten. Niet de ongezonde zoals je in de frituur hebt zitten, maar de gezonde vetten die bijvoorbeeld in amandelen zitten. Je kan bijvoorbeeld bewerkt voedsel vervangen voor goede vetten. Een stuk vetvrij vlees met olijfolie in de pan zal altijd veel beter zijn dan een kant-en-klaar maaltijd.