Vol goed moed startte jij je dag. In het eerste uur werk jij je gehele inbox weg, heb je drie meetings en heb je ook nog tijd om even te sjansen bij lekkere collega op de marketing afdeling. Dit is een goede dag. 13:00, tijd voor een healthy lunch waarvan je nog net iets te veel eet waardoor die after-lunch dip er zo hard inslaat. Nu kijk je op de wijzerplaat van je horloge: 3 uur. En eigenlijk vind jij het wel goed voor vandaag. De motivatie is weg. Je wilt doorwerken, want je weet dat het werk er morgen ook nog ligt. Toch is het lastig om na drie uur productief door te werken. Volg de volgende punten en verzet je tegen een middag lanterfanten.

man man meetings

Vermijd eindeloos turen naar het beeldscherm

Het einde van de dag lijkt het uitgelezen moment om die flinke stapel, administratief werk weg te werken. Toch leidt continue werken uiteindelijk tot lagere prestaties. Onze werkwijze is namelijk gebaseerd op de typische werkgewoonten uit het industriële tijdperk en weerspiegelt niet hoe ons brein tegenwoordig werkt.

Onderzoekers toonden aan dat bij het nemen van een pauze en het kijken van een ‘schattige honden video’ het stressniveau daalde, maar de prestaties nadien niet omhoog gingen.

Neem een echte pauze, weg van je pc en weg van je bureau. Je zult je in korte tijd opgeladen voelen en beter presteren. Vooral na 15:00. Ga buiten een stuk wandelen of ga je collega’s irriteren. Zolang je maar even weg bent van je standaard werkplek.

Maak van je inkak-moment een brainstorm-moment

Om 15:00 zijn we allemaal een gaar. Nu kunnen we blijven doen alsof we productief werken, maar dat is enkel schijn. Uit onderzoek blijkt dat je creatiever bent wanneer je moe bent. ’s Ochtends zijn we gefocust en willen we rammen. Voor elk probleem vinden we een logische oplossing. Dat is goed. Maar wat als we niet naar de standaard oplossing zoeken? Wanneer we moe zijn komen we op nieuwe ideeën en oplossing die eerder niet voor de hand lagen. Het inkak-moment is dus het beste moment voor een goede brainstormsessie.

man man meeting

 3’0 clock meetings

De beste tijd voor een meeting? Dinsdagmiddag 15:00. Waarom? Jij en je collega’s snakken om 15:00 naar een beetje adempauze. Daarnaast is de deadline van vrijdag nog ver weg. Organiseer geen meetingen in de ochtend. Dit is het moment waarop iedereen als een zombie wil strijden achter z’n pc. Laat de 3’o clock meeting de middag breken en iedereen opladen om creatief verder te kunnen gaan.

E-mails

Volgens Tim Ferris, auteur van ‘4-Hour Workweek’ is het ’s ochtends checken van je email een onproductief. Tim raadt aan slechts twee keer per dag je email te checken. Om 12:00 en om 16:00. De rest van de dag zouden emails enkel afleidend werken.

Plan de volgende dag

Reserveer het laatste kwartier/20 minuten van je werkdag om de volgende dag in te plannen. In korte tijd stel je prioriteiten, weet je hoe de volgende dag eruit gaat zien en wat je gaat bereiken. Deze methode verlaagt stress en zorgt ervoor dat jij je agenda beheerst, in plaats van andersom.

SUITS -- "Buried Secrets" Episode 311 -- Pictured: (l-r) Patrick J. Adams as Michael Ross, Meghan Markle as Rachel Zane -- (Photo by: Ian Watson/USA Network)