30 jaar Dutch Dance

House/Dance is zeker niet altijd even populair geweest als dat het nu is. House werd pas in begin jaren tachtig ‘uitgevonden’ door in Chicago. Eddy de Clercq hoorde de muziek in de VS en wilde deze naar Amsterdam brengen. Hij begon in club RoXY met een vaste house-avond op vrijdag. Dit was alles behalve een succes. Veel mensen snapten de muziek niet en Dj’s werden bekogeld met bier. House-muziek werd bestempeld als opdringerig, doorzeurend, afstompend en nihilistische non-muziek. Maartje van Weegen, die XTC toendertijd in het nieuws rond liet gaan alsof het een buitenaardse vondst was, gaf zelfs aan het spoor bijster te zijn met de muziekstijl.

30 jaar Dutch Dance MAN MAN

Raven is leven

Pas in 1988, tijdens de tweede summer of love, kwam de House scene pas echt los. De RoXY raakte ieder weekend vol en later werd ook club iT geopend. In Rotterdam ontstond ook tegelijkertijd een vernieuwende scene, waar op dat moment Hardstyle nog domineerde. Hierin speelde de waanzinnige opkomende populariteit van het genre in Ibiza een belangrijke rol. Nu wordt het uitgaansleven gedomineerd door ietwat strengere regels en openingstijden, maar toen waren raves in tunnels en opengebroken panden voor feesten dagelijkse kost. ‘Het was gewoon gaan!’

30 jaar Dutch Dance MAN MAN

30 jaar Dutch Dance maakt veel gebruik van beelden uit die tijd en is als het ware te zien als een stukje Nederlandse geschiedenis. Door deze beelden van housefeesten en soundtracks van die tijd, neemt de documentaire je mee op een reis door de evolutie van house. Het is een driedelige docuserie, te zien op NPO. Deel 1 is echter al uitgezonden, deze zal je dus online terug moeten kijken. Deel 2 is zaterdag 27 oktober te zien en deel 3 volgt later. Zeker de moeite waard!