10. Nederland

We beginnen deze lijst met ons eigen kikkerlandje. Nederland staat in de top 10 lijst van landen die gemiddeld de hoogste inkomstenbelasting betalen. Tegenwoordig ligt het mediane inkomstenbelastingniveau namelijk op 30.4%. Toch zijn er landen met hogere inkomstenbelastingniveaus in 2023. Lees hieronder welke landen dit zijn:

9. Finland

In Finland ligt de inkomstenbelastingniveau heel hoog. De Finse burgers worden gemiddeld genomen 30.8% belast op hun inkomsten. In de hoogste mogelijke Finse belastingschijf loopt dit percentage op naar 31.75%.

8. Luxemburg

Luxemburg is een klein landje met een zeer hoge kwaliteit van leven. In Luxemburg bestaan er maar liefst 19 (!) verschillende belastingschijven. Het maximale belastingtarief in Luxemburg is 40% en gemiddeld ligt de inkomstenbelasting op 31%.

7. Italië

Ook in Italië ligt de inkomstenbelasting hoger dan in de meeste landen. In Italië werken ze net zoals in ons eigen land met een ‘progressief’ belastingstelsel. De inkomstenbelasting wordt dan afhankelijk van het inkomen bepaald. Gemiddeld ligt de inkomstenbelasting op 31.1%. Het hoogste bedrag dat iemand in Italië mag worden belast is 43%.

6. Oostenrijk

De inwoners van Oostenrijk betalen heel veel belasting. Zo kan de inkomstenbelasting tot percentages van 50% bereiken. Wat uniek is aan dit Duitstalige land is dat getrouwde mensen in Oostenrijk apart worden belast. Gemiddeld ligt de inkomstenbelasting op 31.9% in 2023.

5. Slovenië

Slovenië is een prachtig land in centraal Europa dat bekend staat om prachtige bergen, meren en skigebieden. Maar in Slovenië betalen ze ook veel belasting. Zo worden de Sloveense gemiddeld genomen 33.4% belast op hun inkomsten.

4. Hongarije

Nog een land in centraal Europa waar de inkomstenbelasting gemiddeld hoog ligt: Hongarije. In Hongarije zijn er afhankelijk van bepaalde factoren (zoals gezinsgrootte) belastingvoordelen beschikbaar. Gemiddeld ligt het inkomstenbelasting percentage in Hongarije op 33.5%

3. Denemarken

Denen worden gemiddeld 36.25% belast op hun inkomen. Zo zouden de hogere belastingen moeten bijdragen aan sociale diensten in het land. En dat blijkt goed te werken want de sociale diensten in Denemarken staan bekend als een van de sterkste ter wereld.

2. Duitsland

Op nummer twee hebben we het meest bevolkte land in Europa. In 2014 betaalde Duitsland bijna 600 miljard euro aan belastinginkomsten. Een ontzettend megabedrag. De reden? De gemiddelde inkomstenbelasting in Duitsland bedraagt 39.7%.

1. België

Misschien heb je wel gemerkt dat alle landen in de top 10 Europese landen zijn. Zo ook de nummer één. Onze zuiderburen onderscheiden zich niet alleen met hun heerlijke chocola en wafels, maar ook met de gemiddelde 40.7% aan inkomstenbelasting.