Een creatieve crowdfunding-broedplaats

Polinate wil, middels blockchain, een ecosysteem creëren waar creatievelingen (makers), investeerders, fans en sponsors samen komen. Op die manier verloopt de communicatie soepel via Polinate en is iedereen content. Als maker heb je namelijk toegang tot financiering, kunnen fans hun idool steunen en kunnen investeerders hun steentje bijdragen aan creatieve projecten én hier zelf ook de vruchten van plukken. Mocht dit klinken als complete and utter lulkoek, kunnen wij je het tegendeel bewijzen. Polinate mikt zeker hoog, maar het project bestaat echt en wordt binnenkort gelanceerd. Ook zijn er al bekende artiesten die via het platform (willen gaan) werken. 

De nadelen van het huidige crowdfunding-klimaat

Er zijn er veel die het hebben geprobeerd, maar helaas nog weinig tot geen die het tot de eindstreep gemaakt hebben. Er zijn namelijk nogal wat hobbels in de weg als we het hebben over het opzetten van een crowdfunding platform. 

  • Zo kan de zogenaamde poortwachtersfunctie van crowdfundingplatforms voor problemen zorgen. Dit houdt in dat sommige projecten op de voorgrond ‘terechtkomen’ en anderen helaas ongezien blijven. Hierdoor zijn veel platforms niet inclusief.
  • De bestaande crowdfunding platforms hebben veelal torenhoge commissiekosten, waarbij desbetreffende platforms tot wel vijf procent van de winst van de maker binnen harken. Tel daar nog creditcard verwerkingskosten bij op en kosten per toezegging, en je haalt praktisch het hele doel van crowdfunding platforms weg. Indiegogo, een platform voor flexibele en vaste campagnes, vraagt bijvoorbeeld een vergoeding van negen procent voor vaste campagnes en tussen de drie en vijf procent creditcard verwerkingskosten. 
  • Op de huidige platforms wordt er weinig nieuw werk belicht. Vaak zijn er meerdere eisen waar een project aan moet voldoen, wat als lastig ervaren kan worden voor de maker op het platform.

Polinate doet het wél goed

Door middel van smart contracts en blockchain-technologie kan Polinate bovenstaande punten echter verbeteren ofwel wegwissen. Het oorspronkelijke model wordt dus onderuitgehaald door Polinate, waardoor er eerlijke financieringsmogelijkheden worden gecreëerd. Het crowdfunding platform produceert namelijk een infrastructuur, waardoor de projecten van de maker zonder hun toestemming aan het publiek getoond kunnen worden. Zo wordt er sneller een publiek opgebouwd. Daarnaast is de financiële vrijheid een grote pré, gezien het platform prioriteit geeft aan eerlijke financiering en creativiteit boven financiële zekerheid of de sociale status van de maker in kwestie. Door de native token utility krijgen creatives zonder financieel onderpand ook eerlijke kansen in de markt. Polinate zet ten slotte, door gebruik van de blockchain-technologie, een gedecentraliseerd platform voor makers, investeerders, fans en sponsors op de kaart. Liberté, Egalité, Fraternité.

 

Bringing a blockchain product like this to the mainstream consumer is something I’ve always been excited about. I’ve always felt that there was more consumer appeal to ideas like this that weren’t being tapped into but with Poliante we’re doing just that.”

CEO Barbir Shabir

 

De tokens binnen het ecosysteem

De $POLI token wordt uitgevoerd op het Polkastarter platform op dinsdag 31 augustus 2021 nadat de Whitelisting voor Polinate IDO op dinsdag 17 augustus is begonnen en op 25 augustus is afgerond. Alle deelnemers moesten whitelisting uitvoeren en de stappen doorlopen. 

Polinate maakt gebruik van twee soorten tokens. POLI is hierbij het ecosysteem-token en ook meteen de drive achter het systeem. POLI-houders genieten dan ook van voordelen als extra’s, beloningen en kortingen. Daarnaast draait het systeem op de pTKN, een ‘Token-as-an-Event’ (TaaE). Ben je een maker of mecenas? Dan heb jij a say als het over de beloningen die jij jouw supporters wil geven. Polinate draagt er dan vervolgens zorg voor dat deze in een token bij de supporters terecht komt. De pTKN is vrij verhandelbaar in Polinate, maar wel voor een bepaalde periode.

 

Bekende adviseurs: DJ Sam Feldt

Er zijn meerdere artiesten geïnteresseerd in het platform van Polinate. Het bedrijf heeft dan ook een selectie gemaakt van creative adviseurs, die met behulp van hun ervaring in het vak hun expertise kunnen laten gelden binnen het Polinate ecosysteem. Één van hen is DJ Sam Feldt uit Amsterdam. Deze DJ heeft bekendheid gegenereerd door zijn tientallen house remixes en mixtapes. Hij pleit daarnaast echter ook voor duurzaamheid. De DJ heeft het platform Fangage opgezet, om artiesten in contact te brengen met hun fanbase. Hij droomt van nog een ander project; eentje die influencers kan ondersteunen bij het realiseren van een duurzame levensstijl. Zo kunnen zij, op hun beurt, hun volgers inspireren om hetzelfde te doen. Fangage managet nu al meer dan veertig artiesten en influencers, wereldwijd.

“In mijn eentje ben ik maar één man die zijn best doet voor het milieu,” zegt hij. “Echter, als ik een aantal andere grote DJ’s aan boord kan krijgen kunnen we het publiek samen bewust maken van milieukwesties en hun uitstoot. Dan kunnen we pas een verschil maken.” Doordat hij als adviseur op Polinate fungeert, kan hij dit doel sneller bewerkstelligen. Hij is benieuwd naar de combinatie tussen Fangage en Polinate, en naar wat Polinate bijvoorbeeld kan betekenen voor beginnende artiesten.

COO, Azeem Khan believes this platform can revolutionize the creative world. He says “Look, simply think about people in South America, Africa, South East Asia, and so on. For these people to get access to global financing in a simple and permissionless way to raise money for their creativity, we have the ability to change countless lives. While raising $1,000 might not change your life living in New Jersey, imagine what it could do living in a place like Bangladesh or Ghana.”

 

Iedereen kan participeren (en dat binnen twee weken)

Heb je een goed idee en on point doelstellingen? Dan kan je Polinate gebruiken. Het enige wat je nu te doen staat is het indienen van een project en doelstellingen, waarna Polinate de financiering fikst. Als dit is gelukt, kan je je project lanceren. En dat kan al binnen twee weken. De BETA-fase van Polinate wordt namelijk binnen dat tijdsbestek gelanceerd. Het is een doorontwikkeld, as real as you can get project dat meer dan klaar is om de huidige crowdfunding-wereld op zijn kop te zetten. 

 

Polinate for president; de veelzijdigheid van het platform

Het platform is dus ontwikkeld om voor iedereen eerlijke kansen op de markt te creëren. En als we zeggen, iedereen, dan bedoelen we ook iedereen. Je kan kunstwerken of tentoonstellingen financieren, maar ook speciale toegang geven tot werken die nog niet eens gelanceerd zijn binnen de kunstwereld. Ook voor de filmmakers onder ons is er wat wils; hier kan je vroege toegang tot werken krijgen via syndicatie door tokenholders. Zo kan je bijvoorbeeld ook een producers credit krijgen en kunnen fans hun eigen naam bij de aftiteling toevoegen. Binnen het onderwijs kunnen mensen live lessen of cursussen financieren, waarbij de beloningen verdeeld worden onder studenten en deelnemers. Daarnaast worden concerten en evenementen gefinancierd. De beloningen worden in dit geval gedeeld met fans en aanwezigen. 

Uitgevers kunnen ook terecht op het platform, gezien je binnen Polinate hele romans of comics kunt maken en distribueren. Supporters krijgen dan de kans om op maat gemaakte prints en vroege toegang tot concepten te ontvangen. Ten slotte is het Polinate-platform er ook voor sporters, aanstormende atleten kunnen hier namelijk hun training (en bijvoorbeeld benodigde kampen) financieren. Hun supporters krijgen op hun beurt VIP-toegang, updates over evenementen, merch en worden op deze manier zowaar een onderdeel van het team.


Wil je op de hoogte blijven van Polinate?

Hieronder hebben wij de belangrijkste kanalen op een rij gezet: