Wat zijn de koffietrends van 2021?

Nederlanders staan op plek #1 als het gaat om de consumptie van koffie. Uit onderzoek van Statista is namelijk gebleken dat we in het jaar 2020 zo’n 8.3 kg koffie per persoon consumeren.

consumptie koffie Nederland

Hiermee laten we landen als Finland, Zweden en Italie heel ver achter ons.  Aangezien wij Nederlanders dus echte koffie-addicts zijn, nemen we de belangrijkste koffietrends van 2021 onder de loep. Check it out.

1. We worden zelf ook thuis barista’s

Aangezien thuiswerken voor veel mensen een vaste gewoonte is geworden, willen we ook daar genieten van een goede kop koffie. Dit betekent dat we minstens net zo’n lekkere koffie voor onszelf willen maken als de koffie die je krijgt bij het koffietentje op de hoek bij je kantoor.

We investeren in apparaten, ingrediënten en melkopschuimers om thuis de barista uit te hangen. De tijd van een zwarte kop filterkoffie is zo goed als verleden tijd en we stappen steeds meer over op volautomatische espressoapparaten of koffiezetapparaten met cups. Het zetten van een kop koffie wordt niet alleen makkelijker en sneller, ook brengt deze switch meerdere mogelijkheden met zich mee. Zo is het een eitje om zelf een espresso, cappuccino of latte macchiato te maken. Sommige apparaten zijn zelfs voorzien van vooraf ingestelde programma’s waar jij jouw persoonlijke voorkeuren kan invoegen. Zo heb je binnen één druk op de knop jouw ideale koffie. Cheers!

2. Stijlvol servies als toevoeging aan je interieur

We begrijpen best dat jij gewoon die handige grote mok uit de kast trekt wanneer jij in je ochtendjasje de keuken binnen strompelt. Daar is helemaal niks mis mee. Maar wanneer jij visite krijgt, dan is het in onze ogen een no-go om die lelijke grote mok met een nét iets te foute tekst op tafel te zetten. Daar scoor jij namelijk echt geen punten mee bij je schoonouders. Gelukkig zijn wij je redder in nood en ‘schotelen’ we graag een gelimiteerde collectie van illy voor.

Als jij een echte koffiedrinker bent, dan ben je ongetwijfeld bekend met het iconische koffiekopje van illy. Dit kopje is ontworpen door Matteo Thun en dient als wit canvas voor hedendaagse kunstenaars. Al meer dan 100 verschillende kunstenaars van over de hele wereld hebben een gelimiteerde illy Art Collection uitgebracht. Nu is het de beurt aan Ai Weiwei; en het resultaat is verbluffend.

2020_iAC-Weiwei_19756-pack-2-capp

Set van 4 design espressokopjes van Ai Weiwei

illy €88.00 Shop nu

 

Via een proces van toe-eigening en vernietiging haalt Ai Weiwei gewone voorwerpen uit hun dagelijkse context en transformeert ze tot ware kunstwerken. De nieuwe collectie is geïnspireerd op Ai Weiwei’s beroemde ‘Coulered Vases’, waarbij hij oude neolithische vazen nam en ze in industriële verfblikken dompelde om hun look en functie opnieuw vorm te geven. De touch van deze invloedrijke kunstenaar valt dan ook direct op aan het design van de illy Art Collection.

Jezelf uitdrukken heeft een reden nodig, maar jezelf uitdrukken is de reden,” de perfecte samenvatting van het leven en de kunst van Ai Weiwei. Deze zijn nauw met elkaar verweven en maken hem een conceptueel kunstenaar, beeldhouwer, schilder, performer, fotograaf, architect, stedenbouwkundige, verzamelaar, filmregisseur, acteur, muzikant, schrijver en redacteur, blogger, selfie-professional, onderzoeksjournalist en mensenrechtenactivist. Kortom: een van de meest invloedrijke mensen van de 21e eeuw.

Check deze link voor de gehele illy Art Collection van Ai Weiwei

3. Duurzaamheid op ieder gebied

Duurzaamheid, anno 2021 kunnen we er simpelweg niet meer omheen.Vanaf 3 juli 2021 geldt er een verbod op bepaalde wegwerpproducten en vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Dat duurzaamheid dus een steeds prominentere rol begint te spelen, dat mag duidelijk zijn.

Ook de koffiewereld wordt duurzamer. Niet alleen werken veel bedrijven met duurzame verpakkingen, ook gaan mensen zich zelf bezighouden met het milieu. Een sterk voorbeeld hiervan zijn de koffiecups die verkocht worden. Heel vele van die koffiecups zijn slecht voor het milieu. Vera Dalm van Milieu Centraal stelt: “De capsules zijn meestal gemaakt van samengestelde materialen, waardoor ze bij het restafval moeten. Het aluminium is duur om te winnen en te smelten, want het kost veel stroom. Om nog maar te zwijgen over het vele verpakkingsmateriaal waarin de cups vaak zitten.”

koffie trends 2021

Veel bedrijven komen met een antwoord op dit probleem in de vorm van herbruikbare of biologisch afbreekbare koffiecups. Aangezien illy een van de grootste spelers is in de koffiewereld, nemen zij duurzaamheid serieus. De capsules en het afval worden omgezet in herbruikbaar materialen voor de productie van nieuwe producten. Dit doet illy in samenwerking met TerraCycle. Het enige wat jij hoeft te doen is jouw capsules opslaan, op kosten van illy op de post te doen en zij doen de rest. Een kleine moeite met een grote impact.

Kortom: we drinken allemaal thuis meer (en verschillende soorten) koffie. Verwen jezelf dan ook met het lekkerste en stijlvolste bakje, denk aan de wereld en geniet van iedere slok.

In samenwerking met illy