Wat is IOEN?

We kennen allemaal the Internet of Things (IOT) wel, dit heeft onze levens namelijk flink veranderd in de loop van de jaren. The Internet of Energy Network (IOEN) wil de kracht van gedecentraliseerde communicatie inzetten binnen de energiesector. IOEN is een technologie waarmee huishoudens overal kunnen werken als een soort coöperatief elektriciteitssysteem. Hierbij kunnen apparaten in het netwerk hun gedrag als het ware aanpassen aan de lokale en individuele behoefte op het gebied van netwerk. Dit is dus op basis van economische prikkels. IOEN heeft zelf geld opgehaald en is sinds vandaag live.

 

Zonne-energie: de voordelen en uitdagingen

Zonne-energie is op dit moment de goedkoopste energiebron in de wereld. Één op de vijf huizen in Australië heeft bijvoorbeeld een zonne-energiecentrale op het dak. Australië is dan ook koploper als we het over de gedecentraliseerde energietransitie hebben. Europa en de Verenigde Staten lopen niet ver achter. Hierbij is de stabiliteit van de grid echter nog wel een probleem.

De netwerkkosten schieten ook omhoog gezien de netwerken de groei in gebruik moeilijk bij kunnen houden. Door deze kosten zijn economieën zoals die van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië begonnen met kosten verhalen bij mensen die hun zonne-energie weer terugsturen naar de grid. Het afsluiten van de export zorgt ervoor dat de investeringen in schone energie niets opleveren en verspilt schone energie.

De verwachting voor 2021 is dat twee miljard mensen zullen leven zonder toegang tot betrouwbare energie. Door de opkomst van mini- en micro-grids zullen we echter enorme veranderingen zien in hoe mensen toegang krijgen tot betaalbare, schone energie. Tegen 2040 zal 45 procent van de wereldwijde energieopwekking hernieuwbaar zijn. Grote, globale instellingen ondersteunen deze transitie.

De meeste grids in opkomende economieën zullen ook moeite hebben met het absorberen van de toestroom van gedistribueerde schone energiesystemen. Da’s dus een gemiste kans om schone energie te leveren aan de 1,1 miljard mensen die geen consistente toegang hebben tot elektriciteit. Gebieden in de wereld waar het elektriciteitsnet niet bestaat, of waar het kortstondig en onstabiel is, hebben te maken met een ander probleem. De kosten van de upgrades die nodig zijn om ze te beveiligen, om constant bruikbare elektriciteit te leveren, zijn namelijk veel te hoog.

De kans bestaat dus dat de energiekosten voor huishoudens tot zestig procent verlagen. Er zijn grote groepen mensen die economisch kunnen profiteren van mini-netwerken, en de Wereldbank schat dat er in 2035 1,1 miljard mensen binnen mini-netwerken moeten functioneren. Dit valt samen met de lagere elektriciteitskosten in mini-netwerken die tussen 2020 en 2030 met zestig procent dalen. 

IOEN internet of energy

En wat wil IOEN daaraan doen?

Combineer deze bovenstaande problemen met de mogelijkheid voor economische empowerment en decentralisatie van blockchain- en cryptocurrency-systemen, en we hebben een kans om nieuwe economieën van schone energie te voorzien. En dat is nou precies waar IOEN op in heeft gespeeld. IOEN bestaat uit de volgende generatie van digitale energiemanagement en optimalisatie. De technologie erachter maakt een onderling verbonden systeem van virtuele microgrids mogelijk. Deze ondersteunt op zijn beurt de transacties binnen en tussen lokale energie-ecosystemen: van het apparaat-niveau tot energieopwekking, -opslag en -verbruik.

 

Since the beginning of time, energy has been monopolized, those who had the biggest fire had the biggest following. But we are moving rapidly into a world where the monopoly of energy is over.

– Adam Bumpus CEO IOEN

 

De technologie is gebouwd op Holochain. IOEN heeft twee currency lagen; IOEN zelf, dat gebruikt wordt als een staking aandeel om nieuwe microgrid-economieën te ontgrendelen. Daarnaast wordt een reeks IOEC-kredietsystemen (Internet of Energy Currency) gebruikt die uniek zijn voor elke gemeenschap die transacties uitvoert met energie in elk micro-netwerk. Het tokenmodel van IOEN ontgrendelt de mogelijkheden van microgrids voor schone energie wereldwijd en bouwt het apparaat voor apparaat. De missie van IOEN is het creëren en leveren van digitale infrastructuur door middel van blockchain- en holochain-technologieën, die deze transitie voor iedereen versnellen.

 

Hoe werkt IOEN?

Nodes (in de vorm van een simpele internet smart plug) downloaden en gebruiken de IOEN open source-software. Dit geeft het apparaat namelijk een privé en veilige, maar toch verbonden identiteit op het Internet of Energy. Door het gebruik van Holochain-technologie kan de node naar andere nodes zoeken om mee te traden. Ze vinden elkaar en, afhankelijk van de voorkeuren van hun ‘eigenaren’, kunnen ze reageren op signalen om meer of minder energie te gebruiken. Wanneer een node connect met een andere node, hebben ze de mogelijkheid om te communiceren en energiewaarde te delen. Dit heet ‘balancing’.

 

By smoothing out energy demand and production, we can have more renewables on the grid without large amounts of money being spent on infrastructure

– Adam Bumpus CEO IOEN

Balancing vindt plaats wanneer er een signaal is dat andere nodes vraagt om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer de grid meer of minder energie nodig heeft en een node in staat is om de verbruikte energie aan te passen. Of wanneer een andere node meer energie nodig heeft en een ander de hoeveelheid aan kan passen om het te compenseren. Het gaat dus eigenlijk om het in balans brengen van de vraag en het aanbod van elektriciteit op een bepaalde plek en tijd. Balancing kan ook verspreid over een bepaalde tijd plaatsvinden, bijvoorbeeld door het doneren van energiewaarde als een soort financiële transactie van één node naar een andere node.

 

Welke apps zijn er nu en in de nabije toekomst?

Een heel concreet voorbeeld van hoe IOEN in de praktijk werkt kan in Australië aanschouwd worden, in een tech company in de schone energie. Dit bedrijf, RedGrid, bouwt technologie die het mogelijk maakt voor huishoudelijke apparaten om verbinding te maken met IOEN. Zo kunnen de apparaten deelnemen aan acties om het elektriciteitsnet te balanceren. Mensen kunnen er, met behulp van RedGrid, dus voor zorgen dat energie op grote schaal geaggregeerd wordt. Tegelijkertijd zorgt IOEN ervoor dat er rekening gehouden wordt met energie-acties binnen het netwerk. Het resultaat? Intelligente coöperatieve mini-grids, die mensen belonen voor positief gedrag op het gebied van schone energie.

RedGrid is een community-gedreven bedrijf. Het was in 2018 het eerste energiebedrijf dat een crowd equity-kapitaalverhoging uitvoerde en een maximaal financieringsdoel van 825.00 Australische dollars bereikte bij meer dan driehonderd investeerders. De technologie van RedGrid is inmiddels opengesteld voor het publiek en kan gebruikt worden door  toonaangevende projectontwikkelaars en universiteiten in Australië.

 

We believe that this has to be open to everyone, so that anyone in the world can build on this protocol, make it locally relevant and build those business models that make sense to them.

– Adam Bumpus CEO IOEN