Hoe kan je vermogen opbouwen met crypto?

Klik op deze link om de eerste stap te zetten met het aanmaken van een account op Bitvavo, de beste exchange van Nederland.

Als je dat hebt gedaan, is het tijd voor de volgende stap: vermogen opbouwen. Er is een aantal methodes om geld te verdienen met crypto. Allereerst is het slim om je het verschil uit te leggen tussen brokers en exchanges. Een broker is een tussenpersoon van de kopende partij (jij dus) en een cryptocurrency exchange. Veel Nederlanders kopen bij brokers hun crypto, en dat is een duur geintje. Brokers vragen namelijk over het algemeen een hogere fee dan exchanges. Eigenlijk zonde dus om daarmee in zee te gaan. Er heerst de gedachte dat je veel ervaring moet hebben om met een exchange aan de slag te gaan, maar de mensen van Bitvavo bewijzen dat dit onzin is!

Bitvavo is een gebruiksvriendelijke en veilige exchange waar jij – in tegenstelling tot veel andere exchanges – gewoon met IDEAL of Bancontact kan betalen en ook het storten van en naar IBAN gaat eenvoudig. Verder kan jij jezelf helemaal laten gaan bij Bitvavo. Ze hebben namelijk een eenvoudige interface en een geavanceerde interface. Dit maakt het voor iedereen toegankelijk om een vermogen op te bouwen met crypto. Op Bitvavo kan je op verschillende manieren proberen geld te verdienen. Check it out:

1. HODL

HODL staat voor Hold On for Dear Life, dus: aanhouden voor een goed leven. Dit houdt in dat jij een bepaalde cryptomunt koopt en deze voor een langere termijn vasthoudt met de overtuiging ‘de aanhouder wint’. Het is dus een strategie voor mensen met doorzettingsvermogen.

(All-time koers Bitcoin)

 

Rekenvoorbeeld: Kocht jij één Bitcoin op 1 juni 2014, dan heb je er €450,42 voor betaald. Je zou je dan een geluksvogel mogen noemen, want dan zou je afgelopen 1 maart 2021 van dat bedrag maar liefst €40.325,80 hebben gemaakt. Tel maar uit. Dat is bijna 893% ten opzichte van je geïnvesteerde bedrag in 2014. 

Maar wanneer pas je deze tactiek nou toe? Je kiest ervoor om te HODL’en als je gelooft dat de desbetreffende cryptomunt in te toekomst gaat stijgen. Het is dus belangrijk dat jij een aantal vragen beantwoordt voordat je een bepaalde munt kiest. Wat is het algehele project en de gedachte achter deze munt? Staat er een ervaren team achter de munt? En heb je vertrouwen in de munt en de desbetreffende partij?

2. Staking

Om de munt te HODL’en, dien je hem ergens op te kunnen slaan, in je crypto wallet. Bij Bitvavo heb je de keuze om aan de slag te gaan met staking. Staking is het vasthouden van een digitale munt ter ondersteuning en versterking van het netwerk. Wanneer je dit doet, ontvang je een beloning die ook wel te zien is als een soort rente. Dit verschilt per munt. Dit kan een vast percentage zijn. Ook kan de reward verschillen van moment tot moment. Tot slot wordt er gekeken naar de hoeveelheid en waarde van de valuta die wordt aangehouden op je Bitvavo account.

Staking Bitvavo
Rewards van Staking op Bitvavo (8 maart 2021)

Deze rewards ontvang je voornamelijk in dezelfde digitale valuta en worden wekelijks en geheel automatisch toegevoegd aan je wallet. Naast het feit dat je dus een passief inkomen verdient met staking, kan je ook een vermogen opbouwen wanneer de munt in waarde stijgt. (Side note: een daling is natuurlijk ook mogelijk, dus lees je goed in!)

Wil jij starten met staken? Dan kan jij je aanmelden bij Bitvavo via deze link. Dit is de bekendste en beste Nederlandse exchange die staking aanbiedt.

De staking diensten zijn beschikbaar voor de onderstaande cryptomunten:

  • ARK (ARK)
  • Bitcoin (BTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Cardano (ADA)
  • Dai (DAI)
  • Ethereum (ETH)
  • Litecoin (LTC)
  • ICON (ICX)
  • NEO (NEO)
  • Ontology (ONT)
  • Tether (USDT)
  • Tezos (XTZ)
  • Tron (TRX)
  • USD Coin (USDC)
  • VeChain (VET)
  • Waves (WAVES)

Wanneer je meedoet aan het staking programma van Bitvavo heb je bovendien de vrijheid om op elk gewenst moment jouw digitale valuta te verhandelen of op te nemen en te verplaatsen in een externe wallet. Je blijft dus zelf de eigenaar van je digitale valuta. Kortom: een veilige exchange om op een professionele wijze te traden.

En denk nou eens na: heb jij flink wat geld op je spaarrekening staan, dan weet je dat dat vrijwel niks meer oplevert. Sterker nog: je betaalt er zelfs voor. Enkele banken rekenen zelfs een negatieve rente, dat is al helemaal zonde van het geld. Als je dan even kijkt naar de staking-rewards, dan is het het overwegen meer dan waard.

Naast de twee bovenstaande manieren kan je ook op professionele swing en day traden met het geavanceerde dashboard van Bitvavo.

3. Swing trading

Swing trading houdt in dat je cryptovaluta koopt of verkoopt op basis van de zogeheten “swings” (natuurlijke wisselingen van koersen tussen een hoog en een laag punt). Hierbij is het de bedoeling dat je op de korte termijn – enkele dagen of soms weken – winst probeert te maken door op de juiste golf te stappen. Dit is dus een mogelijke manier voor iemand die zich niet elk moment van de dag bezig kan houden met crypto.

Het grote voordeel van swing trading is dat het relatief eenvoudig te leren is en veel mensen gebruik maken van een zogeheten stop loss order. Dit is een koers (vaak rond het bedrag waarop je bent ingestapt) met als doel het minimaliseren van je verlies. Ook kan het zo zijn dat de koers het plafondbedrag dat jij aangeeft aantikt. Dan verkoop je jouw crypto met vooraf ingecalculeerde winst. Het nadeel daarvan is wel dat je een eventuele nóg hogere stijging misloopt.

Swing Traden

Op Bitvavo kan jij zelf – ook als beginner – aan de slag met gaan traden met behulp van het advanced exchange overview. Dit maakt Bitvavo een toegankelijke en betrouwbare Nederlandse exchange voor zowel beginners als ervaren traders. Zoals je in de afbeelding hierboven kan zien, gaat de koers in een golfbeweging van rode candles (koersdaling) en groene candles (koersstijging). Het doel van deze manier van traden is om patronen te herkennen en op een dal in de swing in te stappen, en weer te verkopen op een piek in de swing. Start met een klein bedrag om het gevoel te krijgen. Wanneer je het goed doet, snoep je bij elke trade een paar procentjes erbij.

4. Day trading

De naam zegt het al; hier ben je all day mee bezig. Je koopt en verkoopt een of meerdere cryptomunten per dag met het oog op snelle winst. Het is wellicht jouw way to go als jij alle tijd hebt om jezelf bezig te houden met het handelen in cryptovaluta. Hoewel veel day traders beschikken over uitgebreide kennis van de markt en veel ervaring, is het als beginner wel degelijk mogelijk om ermee aan de slag te gaan, mede dankzij het geavanceerde dashboard van Bitvavo. Hier kan jij de bovengenoemde candles goed in de gaten houden en snel traden met het oog op winst.

In vergelijking met swing trading is day trading een tijdrovende methode. Ook liggen de totale comissiekosten bij day trading hoger aangezien je een hoger aantal acties uitvoert. Echter ben je bij Bitvavo aan het juiste adres als jij wil day traden. Hoe meer je namelijk verhandelt op deze exchange, hoe lager je commissie (procentueel) wordt. Dit maakt het platform de goedkoopste Nederlandse exchange.

Wil jij starten met day traden? Dan raden we aan om dit te doen met 30% van je portfolio. Heb jij nog geen account of zit je nog niet bij een exchange, dan kan je via deze link een Bitvavo account aanmaken.

Bij Bitvavo kan je dus met de bovenstaande methodes aan de slag. Om het plaatje compleet te maken, dienen we een andere manier ook nog onder de loep te nemen: mining.

5. Mining

Bij mining denk je hoogstwaarschijnlijk aan een grote mijn, vol met mensen en machines die naar goud zoeken. En eerlijk gezegd; zo kan je het ook ongeveer zien. In het geval van het minen van crypto zijn pc’s de graafmachines, op zoek naar het goud (de cryptomunten). Maar hoe werkt dit?

Laten we er even van uitgaan dat het goud in dit geval Bitcoin is. Wanneer een pc een complex rekenprobleem oplost, wordt een nieuwe Bitcoin geproduceerd en wordt het netwerk veilig en betrouwbaar gehouden. De miljoenen computers op deze aardbol – ook wel de miners genoemd – controleren het netwerk. Bij de centrale bank worden alle transacties geregistreerd in een centrale database. Dat is niet het geval bij cryptomunten. Deze transacties worden in de zogeheten blockchain (een netwerk van samenhangende blokken info) bewaard.

De computers en chips zijn prijzig en het kost veel stroom om het uit te kunnen voeren. Aangezien de prijs van heel dit proces dusdanig hoog is, wordt het tegenwoordig vrijwel alleen maar uitgevoerd in de zogeheten mining pools. Dit zijn samenwerkingen tussen verschillende partijen die de kosten delen. Het is als individu haast onmogelijk om te minen in deze tijd.

 

Het minen is dus het vastleggen van de transacties in de blockchain. Degene die de rekensom als eerste oplost – ook wel het ‘vinden’ van een block genoemd – krijgt de beloning van 12,5 nieuw gemaakte Bitcoins. Na iedere 210.000 blocks die gevonden worden, wordt de beloning gehalveerd. Met de snelheid waarop Bitcoins momenteel gemined worden, kunnen we stellen dat in het jaar 2140 de allerlaatste Bitcoin zal worden gemined. Je hebt dus nog even om aan de slag te gaan.

Good to know: handel alleen in cryptovaluta met het geld dat je kan missen. Dit is geen financieel advies.

In samenwerking met Bitvavo