Een van de uitdagendste Formule 1-races op de kalender van de koningsklasse. Dat is de Grand Prix van Singapore. De stads- en racelocatie is een beleving. Een combinatie van het bruisende stadsleven – staaltje moderne metropool – één die de technische pracht en ‘prowl’ van de mondiale top van de autosport naadloos combineert. Dus waar te beginnen?

Grand Prix van Singapore als bakermat van de avondraces in F1

Torende wolkenkrabbers, een drukke snelweg die over het circuit zigzagt en een grote kans op hagedissen spotten: De Grand Prix van Singapore is extreem in vele opzichten.

singapore Formule 1

Voor de F1-coureurs is de GP van Singapore nog steeds de ultieme beproeving – zowel mentaal, als lichamelijk. 23 bochten en pushen tot het uiterste, met millimeters tussen de wielen en de buitenste muren. Terwijl men liters vocht verliest. 

En voor de nieuwe ster van de koningsklasse, Max Verstappen, is een overwinning hier eentje voor de bucketlist. Twee jaar liet die kans op zich wachten, maar de Singapore GP is eindelijk terug. En de RB18 biedt ongetwijfeld de beste kans tot nu toe op de grootste bokaal.

De GP wordt sinds 2008 in de straten van Marina Bay verreden en behoudt wat ons betreft de eer van de allerbeste avondrace in de Formule 1. Bovenal omdat Singapore méér dan enkel racen biedt. Niets kale woestijnen én toeristenfuiken in the middle of nowhere. Gewoon het klokje rond belevingen; met als toneel een miljoenenstad: 

De unieke bezienswaardigheden rondom de Singapore GP

Singapore is dus een zeer uitdagende race. Maar hoe zit het met alles daar omheen? Nou, er valt daar zo ontiegelijk veel te beleven en te zien. Zo kun je in Singapore herinneringen maken op de Marina Bay Sands. Met een unieke de infinity pool, pal naast (boven) het straatcircuit. 

GP Singapore Formule 1 reis

Zo zie je de stad van een onvergetelijk perspectief bewonderen vanaf de top van het 150 meters-hoge gebouw waar ook dat ‘pool/zwembad’ dus zit. Evenals het Sky Park – een park op het dak van het hotel inclusief 360-graden uitkijk op de stad zelf. In de avond licht alles op en ervaar je de skyline van Singapore. Met een onvergetelijke lichtshow in het verschiet om 20:00 en 20:30. Let wel: raadpleeg de locals voor de precieze tijden.

Voor de bezoekers die tussendoor lekker willen shoppen: Orchard Road is the place to be. Met maar liefst 22 winkelcentra is er echt voor alles wat wils. Je koopt hier bijvoorbeeld een Rolex – maar je komt er ook alle van huis bekende merken van warenhuizen tegen. 

Singapore: het culturele erfgoed van de metropool

En dan het culturele nog. In Little India staat de eeuwenoude Hindoe-cultuuur van Singapore. Zo vind je daar de oudste tempel van Singapore; de Thendayuthapani-tempel. Een kleurrijke, maar bovenal spirituele ervaring dus. 

tempel singapore

Ook de tot verbeelding sprekende Sultan Moskee, met de iconische gouden koepel, is een must om te bezoeken. Naar binnen gaan? Dat kan. Juiste kleding aan en schoenen uit bij binnenkomst. Zo kun je ook Buddha Tooth Relic-tempel bezoeken in Chinatown van Singapore. Zo divers is het culturele aanbod van Singapore.

De mogelijkheden voor verblijf en dineren in Singapore

Voor de beste ‘vantage point’ van je bezoek: nog extra informatie over het aanbod van hotels in Marina Bay. Uiteraard de Marina Bay Sands voor uitzicht en logistiek. Een perfect uitkijkpunt op het Marina Bay straatcircuit. Let wel: dit jaar wordt het lastiger, want het zeer hoog beoordeelde hotel is volgeboekt. Er zijn nog wel volop mogelijkheden als je toch wilt gaan en geld echt geen probleem is. 

In opzicht van dineren, biedt Singapore ook een ware mengelmoes van keukens. Denk aan het Franse toprestaurant Claudine – sinds 1930 toonaangevend in de kapel bij Dempsey Hill.

restaurant singapore

De Japanse keuken deelt de vloer met de Australische: Oumi en Kaarla worden met stip gezien als culinaire hoogtepunten van Singapore. Dit ‘duo’ is te vinden in CapitaSpring – een nieuwe wolkenkrabber in downtown van de metropool en dus dicht bij het Formule 1-circuit.

‘Art’, het restaurant van topkok Beppe de Vito, verheft de Italiaanse keuken naar artistieke perfectie. Een Michelinster-ervaring met een acht gangen-menu, inclusief de beste ingrediënten van de seizoenen.

Kortom: een bezoek aan Singapore gedurende de GP is niet alleen voor de Formule 1-liefhebber een aanrader, ook voor de wereldreiziger is het een trip om je vingers bij af te likken.