Duurzaamheid in alle contexten

Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat, dat moge duidelijk zijn. De duurzaamheidsprojecten van illy zijn om in de handen voor te klappen. Van het financieren van de Seeds for Progress Foundation, die kinderen in Nicaragua en Guatemala toegang geeft tot hoogwaardig onderwijs, tot aan het herbossing in Colombia en de bouw van vijf afvalwaterzuiveringen in Nicaragua en Honduras. Illy maakt economische, sociale en milieu-impact en doen dit als de beste.

illy scholen duurzame projecten sociaal

Dat illy ambitieus is en gelooft in hun duurzame praktijken blijkt wel aan hun doel om tegen 2033 CO2-neutraal te worden. Een prachtige doelstelling tijdens het 100 jarige jubileum. Dat ze goed op weg zijn om dit te bereiken, dat staat vast. Hoog tijd om de partijen die hierin meewerken in het zonnetje te zetten.

De Ernesto Illy International Coffee Award

Ieder jaar wordt er een prijs uitgereikt ter gedachtenis aan Ernesto Illy, de zoon van de oprichter van het bedrijf en een pionier in het bevorderen van een goede samenwerking met koffieboeren om duurzame koffie van hoge kwaliteit te produceren. De winnaar van de Ernesto Illy International Coffee Award mag zich met trots de beste koffieplantage ter wereld noemen.

De negen Ernesto Illy International Coffee Award-nominaties van dit jaar waren de volgende landen:

  • Brazilië
  • Colombia
  • Costa Rica
  • El Salvador
  • Ethiopië
  • Guatemala
  • Honduras
  • India
  • Nicaragua

Degene die zich de ‘Best of the Best’ mag gaan noemen, wordt gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit internationale deskundigen (chef-koks, journalisten, koffieproevers en professionals). Zij beoordelen de koffies op basis van de rijkheid, complexiteit en intensiteit van de aroma’s, de elegantie en het evenwicht van smaken. Kortom: de koffies ondergaan een zéér kritische en deskundige test.

illy koffie award

Ook wordt er gestemd door de consumenten; ook niet geheel onbelangrijk. De koffie die tijdens een reeks proeverijen in verschillende illy flagship stores de meeste stemmen krijgt van de consumenten ontvangt de ‘Coffee Lovers’ Choice’-prijs.

Ter gelegenheid van de zesde Ernesto Illy International Coffee Award wordt de koffiecultuur op een gloednieuwe manier afgebeeld. Negen internationale artiesten geven visuele identiteit aan de finalisten van dit jaar en doen dit op een geheel eigen en creatieve wijze. Zo komt de schoonheid van de koffie en de cultuur beter in beeld dan ooit tevoren.

De beste duurzame koffie ter wereld komt uit…

Gisteren werd de winnaar bekendgemaakt van de Ernesto Illy International Coffee Award 2021 onder de 27 beste deelnemende koffieproducenten uit de negen meest significante koffieteelt landen. De winnaar – a.k.a. The Best of the  Best – van dit jaar is Jumboor Estate in India, vertegenwoordigd door B.M. Nachappa.

Jumboor Estate ligt op de hoogvlakten van het noordelijke district Coorg, op een hoogte van 950-1000 meter in een gebied met rijke organische bodems. Hier wordt uitsluitend Arabica-koffie en “Jumboor Gold” geproduceerd, een hoogwaardige gele Bourbon Arabica-variëteit. Om de stroming van zuiver water uit de nabijgelegen bergen niet te verstoren, zijn de gebieden grenzend aan de waterlopen in hun natuurlijke staat gelaten, zonder dat er gewassen worden verbouwd. Zij bewijzen het potentieel van hun landbouwmodel als een manier om duurzame koffie te produceren.

De koffie werd door de experts omschreven als een intense koffie die een zijdeachtig, delicaat en zacht gevoel in de mond achterlaat, versterkt door tonen van chocolade, karamel, citrusvruchten, walnoten en een vleugje fruit.

illy winnaar

Zoals eerder gezegd: er werd ook een prijs uitgerekend door de consument, de “Coffee Lover’s Choice”-award. Middels een blinde proeverij in geselecteerde illy caffès over de hele wereld is deze prijs toegekend aan Proyecto Lift Olopita in Guatamala, vertegenwoordigd door Alfonso Urbina Perlata.

Deze koffieproducent werd in 2017 in Guatemala opgericht met als doel kleine koffietelers samen te brengen die geïnteresseerd zijn in de beste landbouwpraktijken om koffie van hoge kwaliteit te produceren. Tot dusver heeft dit project 112 families van koffieproducenten samengebracht die voortdurend training en ondersteuning krijgen van de technische afdeling van Mercon Guatemala, een koffie-exporteur en partner van illy. Hij helpt hen volwaardige managers te worden van hun familiebedrijven om zo te zorgen voor betere prijzen voor hun duurzaam geproduceerde koffie.

De Ernesto Illy International Coffee Award 2021 werd dit jaar online gehouden en gehost door model en actrice Lily Cole, die geroemd wordt voor haar activisme voor duurzaamheid.

In samenwerking met illy