Legendarische, exclusieve whisky’s met de bijbehorende verhalen

Om de rijke geschiedenis extra onder de aandacht te brengen zijn er dit jaar een aantal zeer bijzondere whisky’s verschenen die de band tussen de mystiek van Schotland en de whisky’s benadrukken. Elke distilleerderij heeft namelijk wel zijn eigen verhaal en karakter. Voor de echte liefhebber van goede whisky is dit de ultieme kans om een stukje van de legendarische en mystieke verhalen in huis te halen. Whisky drinken is immers meer dan genieten van een stuk vakmanschap, het is ook de perfecte manier om de legendarische verhalen over ridders, prinsessen, draken mistige meren en kastelen tot leven te laten komen.

Voor deze Special Releases-collectie liet meesterblender Dr. Craig Alexander Wilson zijn verbeelding de vrije loop. Het resultaat: een collectie exclusieve whisky’s met verlegde smaakgrenzen. Check hieronder alle verschillende whisky’s en hun bijbehorende verhalen:

 

Cardhu, 14 jaar oud – 144,95 euro

‘The Scarlet Blossoms of Black Rock’

Terwijl een gewone Cardhu al een bijzondere whisky is, gaat men met de 14 jaar oude editie een stapje verder. Volgens de plaatselijke legende groeide er ooit in de omgeving een mysterieuze boom op een donkere heuvel. De rode bloesems hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht vanwege de zoete geuren van honing en kruiden. Hier ontstond de beroemde distilleerderij waar de Cardhu werd gebrouwen met typerende geur en smaak.

De Cardhu whisky is al jaren een begrip onder de liefhebbers van een goed glas whisky. De 14 jaar oude editie is een typische Cardhu met een duidelijk herkenbaar palet aan smaken. Tonen van witte druiven en lychee vermengen zich met aroma’s van rijp fruit en weidebloemen. Op de achtergrond bespeur je duidelijk het gekruide hout van de oude wijnvaten en zorgt een lichte zoete toon voor een aangename balans. Met 55.5% alcohol is het overigens een whisky voor de ervaren whiskydrinker die iets anders wil dan een standaard Cardhu.

Singleton of Glendullan, 19 jaar oud – 144,95 euro

‘The Siren’s Song’

Bij het horen van de naam ‘The Siren’s Song’ zal je wellicht al je oren spitsen en ogen openen. De naam van de whisky verwijst namelijk naar het verhaal van de sirene die diep in het water van de rivier de Dullan leefde. Zeg maar een aangepaste versie van Loch Ness, maar dan een stuk aantrekkelijker. De sirene zou namelijk nog altijd maagd zijn en een goudkleurige huid hebben die tot aan haar onderstel doorloopt in de vorm van een vissenstaart. Met haar honingzoete gezang wist zij elke voorbijganger te verleiden. Diezelfde verleiding zien we terug in de heerlijke Singleton of Glendullan.

exclusieve whisky's 2021

Hoewel de sirene een verhaal is uit een lang vervlogen tijd, is de Singleton juist springlevend. Sterker nog, het is een complexe whisky waarbij je moeiteloos een overvloed aan herfstfruit, karamel en kruiden kan bespeuren. Net als de Sirene, die dwingt om aandachtig haar gezang te beluisteren, dwingt de Singleton of Glendullan je de tijd te nemen voor elke slok. Doe je dat goed, dan herken je talloze smaken bij elke slok: zoete aroma’s van gedroogde vijgen, abrikozen en sinaasappelschil, met daarnaast lichte tonen van marsepein en vanillecake. In de afdronk ontdek je met een beetje geluk een hint van nootmuskaat en gember. Deze onvervalste Speyside whisky bevat 54.6% alcohol.

Oban, 12 jaar oud – 124,95 euro

‘The Tale of Twin Foxes’

Een Oban whisky is voor veel liefhebbers nog altijd een voorbeeld van een echt goede, klassieke whisky. Met de 12 jaar oude versie laat Oban zien waarom haar whisky zo wordt gewaardeerd. Uiteraard heeft dat te maken met de stabiele kwaliteit van de drank, maar achter die prachtige smaak zit ook een bijzonder verhaal. Zo gaat het gerucht dat de plek waar de distilleerderij is opgericht, ooit het jachtveld was van twee bijzondere vossen. Sterker nog, deze plek ligt exact in het midden van de Highlands en de Islands.

OBAN speciale whisky's

Het tegenovergestelde karakter van beide vossen zien we terug in de whisky van Oban. Dat betekent een duidelijk herkenbare smaak dankzij onmiskenbare pekel en turf. Naast deze duidelijk smaken herken je ook zoete chili waar de drank een ronde textuur krijgt, terwijl de zoete citrus voor een aangename balans zorgt. Deze Costal Highland whisky bevat 56.2% alcohol.

Royal Lochnagar, 16 jaar oud – 229,95 euro

‘The Spring Stallion’

Natuurlijk heeft elke Schotse whisky een eigen karakter, maar deze 16 jaar oude Royal Lochnagar springt er duidelijk tussenuit. De inspiratiebron voor deze fabelachtige whisky is het verhaal van de Royal Deeside. Ooit, eeuwen geleden, hing hier een dikke, bijna ondoordringbare mist. Die mist bleef hangen tot er op een dag een imposante hengst verscheen en de sluier van mist doormidden scheurde. De kracht waarmee het wezen de mist doormidden brak zorgde voor een nieuw landschap waarbij het ijs op de grond verdampte en het gras tot leven kwam.

Exclusieve whisky's collectie

De Royal Lochnagar herbergt veel kenmerken uit deze legende. Zo is de eerste slok een aanval op je smaakpapillen waar de ware rijkdom van de drank tot zijn volle recht komt. Uiteraard komt dat ook door de fruitige tonen van sinaasappelschil en groene appel. De rijke textuur en de lichte zuurgraad maken de smaakervaring helemaal af. Kortom, een top whisky (met 57% alcohol) voor lange winteravonden.

Mortlach, 13 jaar oud – 159,95 euro

‘The Moonlit Beast’

Mortlach is onder het grote publiek wellicht onbekend, maar dat gaat met deze release zeker veranderen. Dat juist deze botteling de naam ‘The Moonlit Beast’ heeft gekregen, is niet zo heel vreemd. Het is een verwijzing naar de tijd dat een legendarisch schepsel de nachten onveilig maakte in het gebied wat we nu kennen als Mortlach.

De indrukwekkende verschijning van het beest vormde de perfecte inspiratie voor deze 13 jaar oude malt whisky. Net als het mythische wezen overrompelt de whisky je in alle opzichten, in positieve zin. Zo vallen de vlezige, houtachtige aroma’s van deze whisky op en zal de kruidigheid in combinatie met zijn intense zoetheid je overvallen. Door deze smaakcombinatie is de Mortlach 13 years (met 55.9% alcohol) een unieke whisky die hoog op de lijst van menig liefhebber staat.

Talisker, 8 jaar oud – 112,95 euro

‘The Rogue Seafury’

Deze whisky is aanzienlijk jonger dan de overige uit de Diageo’s Special Releases 2021, maar verdient minstens net zoveel aandacht. De 8 jaar oude Talisker is dan ook geen simpele whisky. Deze variant is namelijk doordrenkt met spannende smaken en is geïnspireerd op een van de meest fantastische verhalen uit de folklore van Skye Talisker, de bakermat van deze prachtige whisky.

Lang geleden had het eiland zijn eigen monster, het woeste zeemonster. Dit wezen beschermde niet alleen de kust van het eiland, maar was ook verantwoordelijk voor de bescherming van de belangrijkste distilleerderij van het eiland. Het karakter van dit legendarische wezen vinden we anno 2021 terug in een unieke, 8 jaar oude malt whisky. De zachte textuur maakt de drank bijzonder toegankelijk en soepel terwijl de licht zoete tonen van de houten vaten zorgen voor een optimale balans. Een peperige whisky met rokerige afdronk en 59,7 procent alcohol. Tip van de redactie: voeg een scheutje water aan deze whisky toe.

Lagavullin, 12 jaar oud – 144,95 euro

‘The Lion’s Fire’

Ooit was de Koning van Islay geen gewone heerser, maar een machtige en trotse leeuw die ooit op de top van de Lagavullin werd aangetroffen. Dit beest werd gevreesd vanwege zijn wrede karakter en honger naar bloed. Het zijn deze karaktertrekken die je ook terug kan vinden in een echte Lagavullin.

Naast de diepgouden kleur proef je het vasthoudende karakter in deze legendarische whisky. Tonen van citroen, zoethout en donkere thee vechten om de gunst van je smaakpapillen terwijl de houttonen in de afdronk ervoor zorgen dat de smaak extra lang blijft hangen. Kortom, een Lagavullin-pronkstuk, maar wel een met 56.5% alcohol.

Lagavullin. 26 jaar oud – 2250 euro

‘The Lion’s Jewel’

Mocht de jongere Lagavullin net iets te jong voor je zijn, dan is de 26 jaar oude versie wellicht iets wat je nog meer zal bekoren. Het verhaal gaat namelijk dat de koning van Islay in het bezit was van een exclusieve steen. Deze robijnrode steen was niet alleen kostbaar, maar bezat ook een ongekende schoonheid. Voor de koning was er dus veel aan gelegen om de steen, die verwerkt was in zijn kroon, met zijn leven te beschermen.

De symbolische waarde van de legendarische steen zien we terug in deze bijzondere Lagavulin whisky. Dat juist deze 26-jarige whisky is opgenomen in deze speciale collectie, geeft al aan dat we te maken hebben met een bijzondere drank. Denk aan de rijke en vorstelijke smaak van mout, de donkere en houtachtige aroma’s van de wijnvaten en de scherpe turfachtige rook. Als toegift ontdek je met een beetje geduld ook gebakken vijgen en vers peper. Mocht dat nog niet genoeg zijn, in de afdronk ontwaar je ook diepe tonen van de houten first fill Pedro Ximenez & Oloroso vaten. Met een prijskaartje van 2250 euro is dit hét paradepaardje van Diageo’s Special Releases 2021.

Al met al is elke van de bovenstaande exclusieve whisky’s een waardige uitbreiding van jouw whisky-collectie.

In samenwerking met Diageo