First things first, het biertje. In deze tijd van het jaar verlangen wij het meeste naar een fris en soepel biertje. Die zware winterse biertjes mag je dus in de schappen laten staan. Maar zie je alsnog door alle bomen het bos niet meer? Dan helpen we je graag een handje met een biertje waar jij en je vrienden de ultieme zomerborrel kunnen beleven. Maak kennis met het Italiaanse biertje dat afgelopen jaar is geïntroduceerd in Nederland: Birra Moretti.

Birra Moretti is het favoriete bier van Italië

Hoewel Birra Moretti in Nederland nog een relatief nieuw begrip is, gaat het bier al way back in Italië. We nemen jullie mee terug naar het jaar 1859, toen Luigi Moretti zijn ‘fabriek voor bier en ijs’ opende in Udine. Een jaar later ging de allereerste fles Birra Moretti over de toonbank. In het jaar 1942 zag de neef van Luigi Moretti een vriendelijk ogende man die aan tafel zat met een biertje in de hand. Hij had iets bijzonders en was de belichaming van de waarden van Birra Moretti: authentiek, traditioneel én oprecht. Moretti’s neef benaderde de man, maakte een foto van hem en vanaf die dag staat de beeltenis van deze vriendelijke bierdrinker op elk etiket.

Wat eet je bij biertje hapjes

Vandaag de dag is Birra Moretti in meer dan 40 landen wereldwijd verkrijgbaar, waaronder ons prachtige kikkerlandje. En wanneer jij jezelf en je vrienden een heerlijk biertje inschenkt, dan dien je dit te combineren met authentieke gerechten. Benieuwd welke gerechten er goed bij passen? Lees dan verder.

Wat moet je eten bij je biertje?

Mannen, hier kunnen we heel eerlijk in zijn. We zijn onderhand volwassen en we kunnen het echt niet meer maken om alleen een paar schaaltjes met naturel en paprika chips voor te schotelen. Dit is echt een no-go. Het borrelmoment met je vrienden staat in het teken van ‘genieten’, dus dan moet je ook écht alles uit de kast toveren om te kunnen genieten.

borrelen met bier

Samen met je vrienden aan een lange tafel genieten van elkaar, een biertje én overheerlijke hapjes. Kortom: ‘The Italian Way’. En als je denkt aan Italië, dan denk je natuurlijk aan de Italiaanse keuken. Het biertje van Birra Moretti gaat als geen ander samen met Italiaanse hapjes. Wij zetten een aantal hapjes op een rij om het ultieme Italiaanse borrelmoment met je vrienden te beleven. Saluti! 

De lekkerste hapjes op een rij

We trappen de lijst met overheerlijke Italiaanse hapjes af met een een snack waar wij Nederlanders over het algemeen zeer gelukkig van worden: Arancini. Dit zijn gevulde rijstballetjes die bestrooid zijn met paneermeel en vervolgens worden gefrituurd. Zie het als een culinaire, Siciliaanse versie van bitterballen. Je hebt grofweg twee veelvoorkomende vullingen die gebruikt worden bij deze delicatesse. Ten eerste is er de al ragù, met gehakt, tomatensaus, kruiden, mozarella en vaak erwten. De tweede vulling die vaak gebruikt wordt is de al burro, bestaande uit mozarella en ham.

Nu komen we met een gerecht dat eigenlijk niet bij de aperitivo hoort, maar in onze ogen eigenlijk perfect is voor een borrel. Dit gerecht kan je namelijk perfect delen, en dat is toch eigenlijk waar het borrelmoment om draait? Daarom zijn wij van mening dat er wel degelijk een kleine prosciutto pizza op tafel mag komen te staan. Geef iedereen een slice en buon appetito! Mocht je een pizza net too much vinden, dan is focaccia ook een aanrader.

bruschetta italiaans bier

Nu zijn we beland bij een klassieker onder de Italiaanse hapjes. We hebben het natuurlijk over Bruschetta. Het grote voordeel aan bruschetta is het feit dat je hier eindeloos mee kan variëren. Houd bij de keuze van de variant vooral rekening met de andere hapjes op tafel. Hoewel een bruschetta met tomaten altijd safe is, kan een bruschetta met vers fruit zoals aardbei, perzik en blauwe bes met een beetje honing een ideale verfrisser zijn voor de zomer.

Last but not least; vergeet nooit – maar dan ook écht nooit – om bij de Italiaanse borrel olijven, brood met zelfgemaakte pesto en vleeswaren als prosciutto, mortadella of truffelworst te serveren.

Benieuwd naar wat je nog meer kan eten bij een lekker Italiaans biertje? Check dan de recepten van de kenners van Birra Moretti.

Birra Moretti is beschikbaar in zowel supermarkten als horecazaken door heel Nederland. De alcoholvrije variant Birra Moretti Zero zal vanaf begin juli 2022 verkrijgbaar zijn.

In samenwerking met Birra Moretti