Het sportieve AP-model is hét pronkstuk in horlogerie

Gérald Genta, een van de meest bekende horlogeontwerpers aller tijden, kreeg in het jaar 1970 een telefoontje van Audemars Piguet. Zijn opdracht: het ontwikkelen van het allereerste luxe sporthorloge ter wereld. Dit konden ze wel aan de beste man overlaten.

Het resultaat was de Royal Oak met de kenmerkende achthoekige lunette. Het horloge is geïnspireerd op traditionele duikhelmen en had daarom zichtbare schroefkoppen en een uniek kastontwerp. Met name door de introductie van de sportieve Royal Oak in 1972 groeide Audemars Piguet in de jaren ’70 uit tot een van de succesvolste horlogemerken ter wereld en de rest is geschiedenis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Audemars Piguet (@audemarspiguet)

Royal Oak Perpetual Calendar / 41 mm

De Royal Oak Perpetual Calendar Ref. 26579CS.OO.1225CS.01 trekt door zijn monochromatische esthetiek in het blauw de aandacht. Dit is de eerste keer dat de 41 mm kast (met een dikte van 9,5 mm) en band van de Royal Oak Pepetual Calendar volledig in het blauw keramiek is uitgevoerd. Om deze kleurdiepte te bereiken, hebben de horlogemakers van AP verpoederd zirkoniumoxide gemengd met speciaal bindweefsel voordat het wordt omgezet in keramiek. De componenten van het horloge krijgen de uiteindelijke kleur pas wanneer ze zijn gesinterd bij meer dan 1,400°C. Het bereiken van een homogene kleur is dus een grote uitdaging voor de makers geweest.

De wijzerplaat is verrijkt met het welbekende “Grande Tapisserie”-patroon, blauwe tellers, witgouden uurmarkeringen, Royal-Oak wijzers met lichtgevende coating én een blauwe binnenring. Het horloge is perfect in balans door de drie kalendersubwijzerplaten en maanfase-diafragma, die gelijk verdeeld zijn over de wijzerplaat. Het resultaat: een optimale leesbaarheid van de uren, minuten, dag, datum, week, maand astronomische maan én schrikkeljaaraanduiding. Kortom, vakmanschap ten top.

nieuw AP horloge royal oak blauw

Het zelfopwindende uurwerk (Calibre 5134) met een dikte van slechts 4,5 mm bewijst maar weer eens dat AP tot de absolute top behoort. Het mechanisme houdt automatisch rekening met het aantal dagen in de maand en geeft zelfs in schrikkeljaren de juiste datum correct weer. Ervan uitgaande dat het horloge zo nu en dan wordt opgewonden, hoeft de datum pas handmatig in 2100 aangepast te worden om in overeenstemming te blijven met de Gregoriaanse kalender, de officiële kalender zoals wij hem kennen. Als kers op de taart showt de saffieren achterkant de verfijnde details als de Côtes de Genève-versiering en het 22-karaats gouden gewicht.

Rpyal oak perceptual calender 41 mm

Royal Oak Concept Flying Tourbillon GMT / 44 mm

Het andere indrukwekkende horloge dat AP introduceert aan de wereld, is de groene variant van de populaire Royal Oak Concept Flying Tourbillon GMT (Ref. 26589IO.OO.D056CA.01). De ‘Royal Oak Concept’ werd voor het eerst uitgebracht in 2002, ter celebration van het 30-jarig bestaan van de Royal Oak. Dit model heeft een ietwat grotere kast dan het bovengenoemde Royal Oak-horloge, namelijk eentje met een diameter van 44 mm. Ook met een dikte van 16,1 mm is dit horloge wat aanweziger om de pols, maar dat mag ook zeker.

Voor het eerst wordt de gezandstraald titanium kast van het gecompliceerde uurwerk verrijkt met een groene keramische ring bezel, kroon en push. Alle groene elementen komen beter tot hun recht door het samenspel met het diepzwarte uurwerk. Dit geeft het horloge een robuuste, hightech uitstraling.

royal oak horloge AP

Dit horloge is zonder enige twijfel een mix van traditie en geavanceerde technologie. Het GMT-display op 3 uur biedt in een oogwenk de mogelijkheid tot het aflezen van een tweede tijdzone. Deze is aanpasbaar met het drukgedeelte op 4 uur, waarbij je met één ‘push’ de tijd een uur aanpast. En als je dacht dat het alleen maar om de looks gaat, dan zit je mis. Dit horloge is tot maar liefst 100 meter diepte waterdicht. Sick!

De robuuste vibe wordt verlicht met de plaatsing van de witte uurmarkeringen op de zwarte binnenring en de roségouden wijzers en vliegende tourbillon-kast. Het geheel wordt extra sportief door de groene rubberen band, voorzien van een gezandstraalde titanium AP-vouwsluiting.

nieuwe royal oak audemars piguet

Met deze twee superieure horloges bewijst Audemars Piguet maar weer eens waarom het merk tot ‘The Big Five’ behoort en de Royal Oak hét droomstuk is voor de echte liefhebbers. Check de website van Audemars Piguet voor al hun horloges van wereldklasse.

In samenwerking met Audemars Piguet