Affligem abdijbier is een van de oudste bieren van België

Affligem gaat way back en ze mogen met trots zeggen dat ze een van de oudste Belgische bieren produceren. In het jaar 1074 werd de hopteelt geïntroduceerd in de Belgische streek – toen 6 ridders monnik werden en de Affligemse abdij startten – en sindsdien brouwen de monniken hun bieren. Toentertijd was het drinken van water niet bepaald de veiligste optie. De monniken besloten daarom om voor hun gasten bier te brouwen, wat een veiliger alternatief was. Bier werd echt een onderdeel van hun dagelijkse routine en tot op de dag van vandaag zijn de monniken nog steeds de kwaliteitsbewakers.

“Een Affligem drink je nooit alleen. Je deelt hem om er samen van te genieten.” – wijze woorden van een monnik uit de abdij van Affligem

(H)op bezoek in Affligem

Wij kregen onlangs de unieke kans om Affligem te bezoeken en de hopoogst met eigen ogen te aanschouwen. Een vrij speciaal moment, gezien het feit dat dit slechts enkele dagen in het jaar gebeurt. Voor de echte bierfanaten is er nog meer speciaal nieuws: de Affligem Tripel die nu in de winkel ligt bevat weer hop geoogst vlakbij de abdij van Affligem. Classic! 

Affligem Tripel Trip 04

Deze hopsoort, genaamd Groene Bel, staat bekend om zijn fijne aroma’s en frisse bitterheid. Brouwmeester Ellen Mertens zegt er het volgende over: “We zijn ontzettend trots om opnieuw met hop uit deze historische streek te brouwen. We voegen hiermee een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van de abdij van Affligem en van het Affligembier.”

Affligem Tripel Trip(1)

Ook brachten we een bezoek aan de Affligemse abdij. Deze volgt de regels van St. Benedict “Black Monks”. Hierbij staat gastvrijheid hoog in het vaandel; en dat is te merken. Zo verwelkomen ze mensen van over de hele wereld in de abdij, gaat een groot deel van de opbrengst van het bier naar goede doelen en bieden ze persoonlijke steun aan de lokale gemeenschap door een luisterend oor te bieden aan wie z’n hart wil luchten. En misschien nog wel het mooiste van alles: voor een redelijke prijs bieden ze een warm thuis aan gasten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dit is de prachtige realiteit.

Affligem bieren vallen in de prijzen op de European Beer Challenge 2022

De bijna 1000 jaar ervaring van Affligem werpt z’n vruchten af, nationaal én internationaal. De European Beer Challange wordt jaarlijks in Londen gehouden en is een van de meest toonaangevende bierwedstrijden ter wereld. De verschillende bieren worden door een ervaren groep van biersommeliers blind geproefd – waardoor ook nieuwkomers eerlijk de concurrentie aan kunnen gaan met gevestigde namen – en beoordeeld.

Affligem mocht meerdere gouden medailles in ontvangst nemen dit jaar. Affligem Blond kreeg een gouden medaille in de categorie Abbey Style Blond. Ditzelfde blonde biertje sleepte ook al een bijzondere prijs binnen in het jaar 2020, toen het werd verkozen als ‘Beste Belgische Blond Bier’ op de World Beer Awards. Een echte winnaar.

affligem tripel

Affligem Blond 0.0% pakte goud in de categorie Alcohol Free Beer en Affligem Tripel scoorde hetzelfde prachtige resultaat in de categorie Tripel. Een tip van de redactie: de Affligem Tripel is een van onze favorieten. Ondanks het alcoholpercentage van 9,0% is het een fris en fruitig biertje met een zoetige, bittere smaak. Perfect voor deze tijd van het jaar.

We kunnen dus wel stellen dat de Belgen op ieder gebied weten wat ze doen. Benieuwd naar de andere bieren van dit iconische Belgische biermerk? Check dan de website van Affligem.

In samenwerking met Affligem