We leven in een maatschappij waar het wordt gestimuleerd om een opleiding te volgen. Gestimuleerd is misschien niet het juiste woord. Het wordt ons opgelegd. Zonder opleiding kom je nergens aan de bak. Zonder opleiding moet niemand iets van je weten. Zonder opleiding zouden je ouders je niet erkennen als kind. Zonder opleiding zou je falen in het leven.

Maar is dit wel zo? Ben je zonder opleiding echt kansloos? Ja, je kansen zijn wellicht gering als je investment banker op de Zuidas wilt worden. Echter, er zijn genoeg mogelijkheden om wel boven modaal te verdienen zonder dat je jezelf hebt verdiept in econometrische literatuur. Je kan zelf kansen creëren door iets nieuws te starten of je huidige baan verbeteren.

De onderstaande banen vereisen wel wat investering in geld, tijd en creativiteit. Durf uit jezelf uit je comfortzone te trekken.

Verhuur je spullen

Veel verhuurbedrijven zijn gestart door een persoon die zijn persoonlijke spullen begon te verhuren, zoals gereedschap of kantoorspullen. Wees creatief, zoek je huis door, verhuur je huis, je auto of cameraspullen. Je kan het zo gek niet bedenken. Start met de dingen die je al bezit.

Creëer een product

opleiding-2

Dit is natuurlijk het mooiste wat er is – een product creëren. Een product waar je met alle passie achterstaat. Hierbij is het wel belangrijk dat je een markt vindt die nog niet totaal verzadigd is. Een gat gevonden? Zorg dat je product tot in de perfectie uitgedacht en uitgevoerd wordt.

Start een service business

Dit is gewoonlijk de meest toegankelijke manier om een business te starten. Je hebt niet eens zoveel contacten nodig of zelfs een website. Wel een dingetje: je moet wel de vaardigheid bezitten waar mensen voor bereid zijn te betalen, op langer termijn. Denk bijvoorbeeld aan content marketing, web design of social media consulting. Een beetje talent in copywriting is hierbij wel een vereiste.

Het is een taaie markt om veel geld in te maken. Daarvoor zal je verschillende kunsten moeten bundelen. Kan je lekker schrijven en ontwerpen? Winnen.

Investeer in vastgoed

opleiding-1

Iets makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je wel wat kapitaal moet hebben. Mocht je toevallig iets van centen bezitten, is dit zeker een markt om te overwegen. Natuurlijk zal je wat tijd moeten investeren om je te verdiepen in deze business. Vraag daarvoor om hulp bij ervaren jongens uit de industrie. Daarnaast zijn er crowdfunding-websites die ondersteuning bieden en waar je al voor een schappelijk bedrag kunt instappen, zoals Bouwaandeel.nl.

Start consulting

Weer een industrie waar je niet zomaar instapt, maar wel in kunt stappen zonder papiertje. Wel is het handig om op basis van certificaten aan te tonen dat je inderdaad capabel genoeg bent om advies te bieden. Als consultant dien je wel over diepgaande kennis te beheersen over de markt.

Mocht je al in dienst zijn bij een bedrijf en een consultant functie ambiëren, ga dan eerst binnen die organisatie na waar punten van verbetering zitten. De lijntjes zijn dan een stuk korter en wellicht zijn ze binnen je organisatie sneller bereid je een kans te geven.

Ga op avontuur

opleiding-3

Maar letterlijk. Ga opzoek naar extreme activiteiten, zoals skydiven, raften of kajakken. Ook dit vereist enige kundigheid en je zal starten als begeleider, maar vanuit daar kan je groeien. Ook hierheen kan je een eigen onderneming starten. Verkoop bijvoorbeeld kleding, train anderen of organiseer weekenduitjes.

Geen-opleiding-nodig-banen

Er zijn genoeg functies die waar geen opleiding voor nodig is. Webdevelopers hebben bijvoorbeeld geen opleiding nodig. En hier zitten veel centjes in.

Natuurlijk zullen de bovenstaande beroepen niet voor iedereen weggelegd zijn. Het vereist durf, doorzettingsvermogen en talent. Maar ga bij jezelf na of je wel vier jaar een opleiding moet volgen om datgeen te halen waar je voor wilt gaan. Laat de maatschappij je er niet van weerhouden om een droom na te leven.