Presenteren is binnen menig beroep een belangrijk aspect. Of het nou een sollicitatie is of een nieuw idee dat je pitcht op werk, het gaat er om dat je zelfverzekerd, vastberaden en representatief bent. Je wilt het beste van jezelf laten zien. Echter, dat is niet altijd even makkelijk. Sommigen schieten bij de gedachte aan presenteren al in blinde paniek. Dat is onnodig. Je kan je publiek al in de eerste dertig seconden hebben. Maar hoe?
Vleeskeuring
Lekker cliché, maar de eerste indruk is essentieel. En hoe maak je een eerste goede indruk? Door je goed te kleden. Hoe naar het ook is, maar mensen vormen een mening bij de eerste blik die ze op je werpen. Zorg dus dat je altijd representatief bent en er eigenlijk altijd op je best uitziet. Met een net overhemd en pantalon of nette denim zit je vaak wel snor.
Mocht je kleding inderdaad helemaal tiptop zijn, maar je staat met ingezakte schouders en met je armen over elkaar te presenteren, ben je nog steeds ver van succes. De makkelijkste manier om direct een positieve indruk te maken is met een lach. Laat je hoofd niet hangen, handen uit je zakken en friemel niet met dingen.
Dansen, zingen, springen, staan
En om nervositeit helemaal de baas te zijn, is het goed vijf minuten voor aanvang van je pitch een moment voor jezelf te pakken. Luister je favoriete plaat, zing, dans of wat jou dan ook comfortabel maakt. Zo haal de spanning uit je hoofd. Maar misschien heb je juist een moment van stilte nodig en wil je juist je ademhaling controleren. Doe vooral waar jij rustig van wordt.
Nou, je entree is geweest. Je kleding zit lekker. Je hebt je ontspanningsoefeningen gedaan. Je houding is steady. Zorg dat je fijn staat en je plek hebt gevonden voor je begint met praten. Het is belangrijk dat je aandacht weg is bij eventuele spanning. De aandacht van je publiek is waar jouw aandacht is. Ligt jouw aandacht bij spanning, zal de luisteraar dit direct merken. Dus maak het jezelf comfortabel.
Verhaal op maat
Done. Nu is het belangrijk dat je verhaal staat. En een gestructureerd verhaal moet het zijn. Maak een verhaal op maat voor je publiek. Wees creatief en gebruik je verbeelding om een verhaal te vertellen waar de doelgroep zich aan kan relateren en behapbaar is. Je informatie moet relevant, interessant, precies en to the point zijn. Interessant zijn bereik je deels door levendig te spreken, dus laat je monotone stem even thuis.
Het is belangrijk dat je twee vragen altijd in je achterhoofd houdt: hoe helpt dit mijn publiek en hoeveel geld gaat het ze schelen? Maak vanaf moment een duidelijk dat je deze antwoorden hebt, maar blijf bescheiden. Het moet er zeker niet te dik op liggen dat jouw idee de oplossing op iedereens probleem is.
Presenteren is een kunst. Voorbereiding, rust en zelfvertrouwen zijn de ingrediënten tot een succesvolle presentatie. Probeer voor jezelf de manier te ontdekken om spanning te overwinnen.