Waarschijnlijk gaat er van alles om in je hoofd wanneer je een belangrijk gesprek hebt. ‘Wat ga ik hierna vragen?’ ‘Hoe kan ik het gesprek gaande houden?’. Of het nu met een persoon waar je in zakelijke kring tegen op kijkt is, of de vrouw die vanaf het begin van de avond al je aandacht trekt.

1 Begin het gesprek met een binnenkomer

De eerste indruk wordt gemaakt in de eerste paar seconde. Wanneer je het met je eerste zin verknald, zal het lastig worden haar nog voor je te winnen. Maar wanneer je het gesprek start met een goede binnenkomer, zal je een goede indruk achterlaten. Laat merken dat je geïnteresseerd bent en dat het de plek is waar je op dat moment wilt zijn en nergens anders.

zelfverzekerd-binnenkomer-manman

2 Lichaamstaal

Wanneer je het juiste weet te zeggen, ben je er nog niet. Lichaamstaal is minstens zo belangrijk. Laat zien dat je het meent. Door veel open handen gebaren te maken, kom je levendig en zelfverzekerd over. Plaats je handen niet over elkaar of naast je lichaam, zo lijk je onzeker en misschien ben je dat op een bepaald moment ook, maar zo wil je natuurlijk niet overkomen. En vergeet niet oprecht te glimlachen, dit is de beste vorm van lichaamstaal.

3 Toon interesse

Elke keer dat je nieuwe informatie krijgt, heb je iets waarop je kunt doorvragen. Doe dit dus ook. Hiermee laat je zien dat je luistert en dat je geïnteresseerd bent in datgene dat je gesprekspartner je verteld.

zelfverzekerd-interesse-manman

4 Sneeuwbal techniek

Waarschijnlijk zijn we dit allemaal wel ooit in onze schoolcarrière tegengekomen, maar wat hield het ook alweer in? Het is een trucje om het gesprek gemakkelijk gaande te houden en zo werkt het:

Het onderwerp is diegene waarmee je praat. Vraag naar haar leven, kom erachter wat ze doet en gebruik deze informatie om er een goed gesprek van te maken. Herhaal vervolgens wat ze je heeft verteld in je eigen woorden. Zo laat je zien dat je luistert en heb je een paar seconde om na te denken hoe je hier het beste op kunt reageren. Dit creëert ruimte, waardoor je niet overhaast hoeft te denken wat je gaat zeggen. Als laatst, voeg inhoud toe aan wat zij je verteld. Wanneer ze verteld dat ze advocaat is, haak hier dan op in. Zeg bijvoorbeeld dat het je lastig lijkt om zaken te verdedigen waar ze zelf niet achter staat en hoe zij hier tegenaan kijkt? Creëer diepte en ben niet bang om je mening te geven.

Wanneer je echt luistert naar je gesprekspartner, laat zien dat je geïnteresseerd bent, denkt aan je lichaamshouding en je het sneeuwbal effect een beetje kunt toepassen, zal er nooit een ongemakkelijke stilte vallen. En wanneer je op zoek bent naar een gesprekspartner dat misschien wel je ware liefde zou kunnen zijn, is dit waar je naar moet zoeken.