Zelfreflectie is de key

In onze ogen is het van belang dat we zo nu en dan onszelf in de spiegel aankijken. Wees trots op de dingen die je goed doet, benut je sterke punten en wees bewust van je valkuilen. Deze verkregen zelfkennis werkt preventief voor mentale en fysieke kwalen. Iets waar wij als millennials vandaag de dag vaak te weinig aandacht aan geven. Vandaar dat we in samenwerking met Nationale-Nederlanden hier aandacht aan besteden.

Wij spraken met een persoon die alle facetten van drukte meemaakt in zijn leven: Tim Senders, presentator, regisseur en dj. Hij vertelde ons over zijn bewogen jaar. Check it out:

Hoe kijk je terug op jouw 2018? 

“Het jaar 2018 is voor mij een positief jaar geweest waarin veel is gebeurd; een jaar vol met onvoorspelbare veranderingen in mijn leven. Het was voor mij een uitdaging hoe ik hiermee om zou gaan.”

“Ik wilde mezelf heel graag verder ontwikkelen als presentator en als programmamaker. Ik ben van mening dat ik hier écht stappen in heb gemaakt. Zo presenteer en maak ik het programma Betreden Op Eigen Risico, samen met Daan Boom (o.a. bekend van het programma Streetlab)Hierin laten wij de wensen van kinderen in vervulling gaan. Ik merkte al snel dat ik hiermee daadwerkelijk mensen help, wat voor veel voldoening zorgt. Dit stond dan ook al enige tijd op mijn bucketlist. Nu er echt twee fantastische seizoen uit zijn gekomen kan ik wel zeggen dat ik er met trots op terugkijk.”

Fotograaf: Tomek Dersu Aaron
Fotograaf: Tomek Dersu Aaron

Zijn er bepaalde mijlpalen geweest in jouw 2018 die voor grote veranderingen zorgden?

“Wij zijn de afgelopen vier jaar veel bezig geweest met Streetlab. Het is destijds allemaal in zo’n sneltreinvaart gegaan dat je soms wel tegen jezelf aanloopt. Ik ging mezelf afvragen wat de volgende stappen zijn en hoe ik nou verder wil.”

“Omdat we opzoek waren naar een creatieve uitdaging en niet meer in herhaling wilden vallen, hebben we besloten om te stoppen met Streetlab. Dat is toch even wennen. Je moet namelijk plotseling opnieuw ontdekken waarin jij je verder wilt ontwikkelen. Eerst waren we natuurlijk veel actief als viertal en nu val je ineens terug op je eigen kwaliteiten. Dit brengt niet alleen uitdagingen met zich mee, maar ook twijfels. Je staat er plots alleen voor.”

Wat ging er minder goed in jouw 2018?

“Naast het feit dat we zijn opgehouden met Streetlab, ben ik ook gestopt met mijn eigen kledingmerk en is er een einde gekomen aan mijn relatie. Het zijn dingen die je niet altijd zelf in de hand hebt, maar wel degelijk kan bepalen hoe je met deze veranderingen omgaat.”

“Als ik er nu naar terugkijk, zie ik wel onder ogen dat ik deze keuzes bewust heb gemaakt, zo ook het stoppen van het kledingmerk. Ik heb het ooit als passie opgezet samen met een vriend van me. Dit ging twee jaar harstikke goed. We hadden een investeerder en een deal met Men At Work, wat een prachtig vooruitzicht bood. Toen Men At Work afgelopen zomer failliet ging – iets wat wij niet in handen hadden – begon de investeerder te twijfelen. Ik begon me toen af te vragen of dit nou wel hetgeen is wat ik écht wil. Mijn kwaliteiten zitten vooral in het maken van video’s en presenteren. Ik besloot me toch te focussen op de dingen waar écht mijn passie ligt.”

In hoeverre kan jij het jaar 2017 vergelijken met het jaar 2018?

“Ik vind 2017 en 2018 heel moeilijk met elkaar te vergelijken. Ik denk dat 2017 een veiliger jaar voor me was; een jaar waar alles eigenlijk vrij stabiel was. Daarentegen was 2018 een jaar met veel schommelingen. Voor mij was dan ook de uitdaging hoe ik toch die stabiliteit van het voorafgaande jaar kon aanbrengen in het nieuwe jaar.”

“Hoewel ik niet kan stellen dat 2017 beter was dan 2018, kan ik wel zeggen dat er op verschillende gebieden positieve veranderingen hebben plaatsgevonden. Ik geloof dat het jaar 2018 een eerste stap is naar wat er de komende jaren gaat komen. Het voelt als een begin van een nieuwe fase; een gevoel van uitdaging.”

“Ik kan wel echt met trots terugkijken op het afgelopen jaar. Ik heb namelijk stappen gemaakt op de gebieden waar ik dit wilde, van het nieuwe jeugdprogramma tot het ontwikkelen van eigen formats.”

Check jij wel eens goed bij jezelf hoe jij je voelt? 

“Ik ben er zeker dit jaar veel mee bezig geweest. Zo ben ik gaan opletten waar ik behoefte aan heb. Soms maak je namelijk hele hectische werkwerken mee waarin je veel tegelijk aan het doen bent. Ik trad op als DJ, maakte ik eigen programma’s en had ik ook het kledingmerk erbij. Het was voor mij het punt om te gaan minimaliseren in het leven en te focussen op de dingen die ik echt belangrijk vind. Hierdoor leerde ik de waarde van ontspanning kennen. Ik ging meer op mijn gezondheid letten, op mijn sportgedrag en voeding. Ik merkte dat dit zijn vruchten afwierp en andere dingen ook beter gingen.”

Er hangt vandaag de dag zo’n beeld alsof alles en iedereen zo hard aan het werk is. Is dit ‘keihard werken’ voor jou een vereiste?

“Nee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook erg veel meekrijg om me heen, met name door Instagram. Het continu vergelijken met anderen en het voortdurend delen van succesverhalen – ik denk dat dit voor veel onzekerheid zorgt bij millennials. Iedereen wilt namelijk laten zien dat ze impact maken en belangrijke dingen doen. Het is soms moeilijk om jezelf dan niet mee te laten slepen, want soms doe ik er zelf net zo hard aan mee.”

“Als ik op zo’n moment een bepaalde onrust in mijn lichaam voel, dan heb ik ook direct die drang om hier iets mee te doen. Stappen maken. Als het ware alsof je bang bent om stil te staan in het leven. Het is belangrijk om niet altijd ‘aan’ te staan.”

zelfreflectie ontspanning doelen stellen 2019 MAN MAN
Fotograaf: Tomek Dersu Aaron

Luister jij dus goed naar je gevoel wanneer jij het gevoel hebt dat jij jezelf voorbij loopt? 

“Ik denk dat ik wel op tijd aanvoel wanneer ik het te druk zou krijgen. Soms is het niet anders. Er zijn namelijk weken dat het simpelweg niet anders kan. De kunst zit hem dan ook in het compenseren van deze drukte, het vinden van ontspanning op andere momenten. Ik heb toevallig best veel mensen in mijn directe kringen die tegen een burnout zijn aangelopen. Als je dit van dichtbij meemaakt, ben je je er ook meer van bewust wat de impact is van een burn-out.”

Denk jij dat je zelf een scherm- of telefoonverslaving hebt?

“Ja ik ben wel scherm- en telefoonverslaafd. Het is voor mij een uitdaging om dit te minderen. Het zit zo verweven in de dagelijkse gang van zaken, zo gebruik ik sociale media alleen al regelmatig voor werk. Ik zit er vaker op dan ik eigenlijk zou willen. Ik betrap me er namelijk op dat ik even iets wil opzoeken en vervolgens – voordat ik het weet – een half uur verder ben. Dit is dan eigenlijk verspilde tijd aan enorm veel onzin en successen van anderen, waar ik dan écht niks mee ben opgeschoten. Ik weet dat ik er geen voldoening uit haal, maar toch blijf ik het doen.”

Maak je ook wel eens tijd om écht te niksen? ‘Lekker’ vervelen en tot rust komen?

“Dit jaar ben ik me echt bewust geworden van het belang van ontspanning. Ik heb natuurlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt, zowel van het DJ’en, het filmen en het presenteren, waar ik elke dag van geniet. Nu vind ik echter de ontspanning in mijn nieuwe hobby’s: kiten en wakeboarden. Eventjes niks aan mijn hoofd, niet aan werk denken en actief met sport bezig zijn. Het is voor mij een ontspanningsmoment om even al mijn zorgen los te laten.”

Als je terugkijkt naar afgelopen jaar. Hoe vind je zelf dat je voor je lichaam zorgde?

“Beter dan ooit. Ik denk dat ik in 2018 bewuster ben gaan leven omdat ik inzag dat het veel voordelen met zich meebracht, zowel fysiek als mentaal.”

“Het is ook een mindset. Wanneer je geen zin hebt om te sporten, kan je ook gewoon lekker op de bank blijven liggen. Maar ik merk aan mezelf dat ik juist meer energie krijg wanneer ik heb gesport. Het is toch een beetje paradoxaal, maar het werkt wel enorm. Ik heb gelukkig geen fysieke klachten gehad en ik voel me fitter dan ooit. Het geeft een gevoel van zekerheid; alsof ik goed voor mezelf zorg.”

Wat me door de samenwerking met Nationale-Nederlanden opviel is dat zij in het basispakket van hun zorgverzekering de module Fit hebben. Daarin zit bijvoorbeeld een gratis sportmedische keuring. Nu ik meer sport, denk ik dat dat goed zou zijn om ook eens te doen.”

Maak jij voldoende tijd voor jezelf en houd jij ruimte voor de dingen die jij écht belangrijk vindt? 

“Ik vind mijn werk natuurlijk harstikke leuk om te doen. Wel ben ik gaan beseffen dat ik meer tijd nodig heb om met vrienden en familie door te brengen en te ontspannen. Ik probeer hier een balans in te vinden door meer dingen samen te doen.”

“Ook ben ik dit jaar met mijn opa een programma gaan maken. Ik heb een jaar geleden tegen hem gezegd: “goh je bent nu 88, wat zou je eigenlijk nog willen meemaken in het leven?”. En zodoende zijn we samen op pad gegaan, met als hoogtepunten de Zwarte Cross en een trip naar Lissabon. Toen ik merkte dat mijn opa zo erg opknapte van de tijd die wij samen doorbrachten, kreeg ik er een heel goed gevoel van.”

“Het is vandaag de dag zo makkelijk om te denken “ik heb het druk, ik ga niet naar mijn opa toe”. Maar wanneer ik juist tijd heb gemaakt om hem een weekend op te zoeken, geeft het me ontzettend veel energie. Het is dan toch echt mooi om dit soort dingen voor anderen te doen en niet alleen bezig te zijn met je eigen bubbel.”

Zelfreflectie ontspanning doelen stellen 2019 MAN MAN
Fioto via Instagram Tim Senders

Wat is de waarde van een vakantie voor jou? 

“Ik hou enorm veel van reizen; heerlijk op pad gaan en het gevoel krijgen dat je leeft. Het is ook een soort van ‘uitzoom-moment’ van mijn eigen leven. Ik probeer op een vakantie te ontspannen en op te laden voordat je terugkomtOm écht deze ontspanning te ervaren is het fijn als alles om de reis heen goed geregeld is.Ik ben namelijk niet iemand die lui op een ligbedje gaat liggen tijdens een vakantie. Verveling zou dan nogal een grote rol gaan spelen. Ik ga dan liever dingen ontdekken die ik nog niet eerder heb gedaan. Zo ben ik afgelopen jaar naar Thailand, Dubai, Spanje en Portugal geweest.”

“Mooi om te horen dat Nationale-Nederlanden in hun aanvullend pakket spoedhulp in het buitenland vergoedt.”

Neem jij genoeg tijd voor al jouw social contacten?

“Ik voelde wel dat ik teveel tijd met werk bezig was en te weinig met vrienden en familie. Als reactie daarop ben ik daar in het jaar 2018 veel meer mee bezig geweest en heb ik vaak zelf actief het contact opgezocht. In deze tijd is het zo gemakkelijk om even een appje naar elkaar te sturen of te denken dat contact via social media genoeg is. Het is veel fijner om met iemand af te spreken en diegene te zien. Ik ben bewuster gaan leven met het idee om meer tijd te gaan investeren in mijn vriendschappen. Iedereen is druk, druk, druk – vooral met werk. En dan is het gemakkelijk om je vriendschappen op een lager pitje te zetten.”

“Waar ik ook erg blij mee ben, is de bijzondere band met mijn broer. Hij heeft 2,5 jaar in Amerika gewoond wegens studie. Dit jaar is hij teruggekomen en ik ben heel blij dat ik hem heel vaak zie. Binnenkort gaan we samen op reis, iets waar ik écht naar uitkijk. We weten beiden dat we deze goede band moeten koesteren en tijd in elkaar moeten investeren. Zo kunnen we genieten van de mooie momenten samen.”

“Al met al kan ik wel zeggen dat 2018 zeker geen slecht jaar was, om het zo te zeggen.”

Wat heeft jou echt geholpen in jouw succesvolle jaar?

“Vooral minimalistischer leven is een verrijking voor me geweest. Minder doelen stellen, minder ‘moeten’. Ik merkte namelijk dat sommige dingen niet altijd haalbaar zijn. Zo is het veel fijner om aan het eind van de werkdag een goed gevoel te hebben over de dingen die je wel hebt gedaan, in plaats van down naar huis te gaan met de niet behaalde doelen in je hoofd. Door goed voor je lichaam te zorgen en meer ontspanning te hebben heb ik de juiste balans gevonden tussen werk en privé.”

Zorg goed voor jezelf

Heb jij voor 2019 ook het voornemen om goed voor jezelf te zorgen? Neem eens een kijkje op de website van Nationale-Nederlanden. Hier vind je namelijk veel slimme tips om bewuster te eten, meer balans te brengen tussen werk en ontspanning en om gemakkelijk aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Doe je er voordeel mee!

#zorggoedvoorjezelf #vijfvragen #nationalenederlanden #zelfreflectie