Zelf wijn maken

Net zoals veel mensen zelf thuis bier brouwen of in een enkel geval zelfs whisky, kun je ook gewoon wijn maken. Het vergt hooguit wat geduld en liefde, maar dan drink je ook een topwijn uit je eigen mini-wijngaard. Mocht je nu dus al denken aan een interessante carriere-switch, check dan onderstaande stappen om zelf je vrienden en familie te verrassen met een uitstekende wijn van eigen huis.

Het recept voor wijn uit eigen tuin

Om zelf wijn te maken heb je in principe niet veel nodig: druiven(sap), wat gist en eventueel een beetje citroensap. Dat zijn alle ingrediënten. Uiteraard mogen ook de hulpmiddelen niet ontbreken. Denk aan een grote emmer, een afsluitbare fles, een hevel en een oude schone doek (een stuk oude vitrage volstaat).

Mocht je nu zelf zeggen: ‘ik heb geen tuin bij mijn appartement’, geen nood! Met een kwalitatief goede druivensap kom je ook al een heel eind. Die kun je dus gewoon bij je lokale supermarkt kopen. Kies wel een goede druivensap en geen light versie. Uiteindelijk gaat het om de suikers, die moeten immers worden omgezet in alcohol.

Zelf wijn maken van druiven

Zoals bij elk doe-het-zelf-project geldt ook nu de gouden regel: zorg voor een schone werkplek. Dat werkt niet alleen prettiger, het is nu zeker belangrijk omdat je een product gaat maken wat je later wilt gaan drinken. Ga je voor een lichtzoete wijn, volg dan onderstaande stappen:

  1. De druiven leg je netjes in de emmer. Zorg er wel voor dat ze schoon zijn, dus verwijder eerst alle blaadjes en dergelijke.
  2. Vervolgens ga je de druiven pletten. Vroeger deden ze dat met hun blote voeten, maar dat is wat bewerkelijk. Knijp de druiven dus gewoon fijn met je handen en zorg dat ze allemaal goed uitgeperst worden.
  3. Je hebt nu een troebele druivensap met blaadjes. Die ga je van elkaar scheiden met behulp van de vochtdoorlatende doek of vitrage. Wat je na deze filtering overhoudt heet ‘most’.zelf wijn maken druiven
  4. Aan de most voeg je het gist toe om de vergisting te stimuleren. Dit giet je in zijn geheel in de fles met waterslot. Dit slot zorgt ervoor dat het waterstof kan ontsnappen zonder dat er rommel zoals fruitvliegjes bij je product komt.
  5. Dit tussenproduct laat je minimaal twee dagen rusten. Als je alles goed hebt gedaan hoor je ook de waterstof uit de fles ontsnappen.
  6. Dit laat je nu zo’n zes weken rusten, bij voorkeur op een droge, donkere plek. Na deze periode giet je het mengsel over in een andere fles (een emmer kan ook). Probeer te voorkomen dat er ook drab meekomt.
  7. Nu laat je het nog zo’n kleine vier weken nagisten zodat er een mooi alcoholpercentage ontstaat voordat je het zelf gaat proeven en aan je vrienden gaat serveren.