Sparen zonder doel is niet goed genoeg

Vergelijk het met het plannen van een vakantie. Je kiest eerst je bestemming en daarna kijk je pas waar je gaat verblijven. Maar deze logica passen we meestal niet toe op onze financiële zaken. Voordat je je geld efficiënt kunt uitgeven, moet je weten wat je ermee wilt doen. Wanneer je een doel hebt om voor te sparen, zal het ook gemakkelijker gaan. Alleen wanneer jij een duidelijk beeld hebt van waar je wilt eindigen, kun je de stappen zetten om het te bereiken.

Je krijgt niks waar je niet naar vraagt

Het principe dat je goed betaald zou moeten krijgen omdat je het hebt ‘verdiend’ moet je echt laten varen. Succesvolle mannen krijgen niet wat ze verdienen, maar ze krijgen waar ze voor werken en waar ze naar vragen.

Kleine inkopen doen er wel zeker toe

Een koffietje, een nieuwe wax terwijl de vorige nog half vol zit, nóg een paar sokken, allemaal kleine aankopen waarvan jij denkt dat het toch niets uitmaakt want het is toch goedkoop. Maar wanneer je al die kleine inkopen bij elkaar op telt, kom je al snel op een toch wel groot bedrag uit. Herken jij jezelf hierin? Ga eens na hoe veel je zou besparen wanneer je deze kleine uitgaven niet zou doen. Herinner jezelf er aan dat ook die kleine uitgaven je tegenhouden om sneller bij je spaardoel te komen.

geld-kleine-uitgaven-manman

Je schuld gaat niet vanzelf weg

Een keer in je vingers knippen en je hebt geen schuld meer. Helaas werkt het niet zo, het is belangrijk dat je een plan maakt om uit het rood te komen. Ga na hoe veel je precies binnenkrijgt en wat je overhoudt, zodat je je schuld kunt afbetalen. Je kunt dit op twee manieren doen, je kunt ervoor kiezen om te beginnen met het afbetalen van de schuld waar de meeste rente op staat, zodat de kosten minder oplopen. Ook kun je er voor kiezen om te beginnen met de kleinste schuld en zo steeds verder. Het maakt niet uit wat voor methode je kiest, als je er maar iets aan doet om dichter bij je doel te komen.

Het onverwachte is niet onverwacht

Hoe slim je ook met je geld omgaat, onverwachte kosten kunnen altijd om de hoek staan. En ergens in je achterhoofd weet je dat dit kan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan die ene keer dat je toch wat meer aan kerstcadeaus hebt uitgegeven dan eigenlijk de bedoeling was of dat je over budget bent gegaan tijdens je vakantie. Deze ‘onverwachte’ kosten zijn eigenlijk best wel te verwachten.

Betaal eerst jezelf

Dit betekent dat je je geld eerst moet besteden aan de essentiële dingen, voordat je dingen voor jezelf gaat kopen. Nadat je geld opzij hebt gezet om te sparen, voor je noodfonds, voor investeringen en voor je schuld, mag je andere dingen gaan aanschaffen.

Je hebt minder nodig dan je denkt

We leven in een tijd dat bedrijven ons doen geloven dat we bepaalde producten nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een energiedrank, omdat we anders de dag niet doorkomen. Toen dit drankje nog niet bestond kwamen mensen ook gewoon de dag door.

geld-producten-manman

Onderzoek heeft uitgewezen dat geld ons wel degelijk gelukkig maakt. Maar wel tot een bepaald punt. Na een bepaald bedrag heeft het geen invloed meer op hoe gelukkig we zijn en kan het misschien juist voor problemen zorgen. De beste manier om je geld uit te geven is aan ervaringen die je altijd bij blijven, zoals bijvoorbeeld een roadtrip door de USA, het land waar alles mogelijk is.