Waarom heb ik weinig zelfvertrouwen?

Wanneer je ongeorganiseerd en chaotisch bent, kan dat je zelfvertrouwen verpesten. Dat gaat niet in een keer, maar in stappen. Door bepaalde slechte gewoontes snijd je jezelf in de vingers en zorgen ervoor dat je weinig zelfvertrouwen hebt.

1. Je schaamt jezelf altijd

Het kan zijn dat je je soms schaamt dat je niet alles op orde hebt terwijl het lijkt alsof iedereen om je heen dat wel heeft. Daardoor vraag je ook minder snel om hulp, want dan moet je toegeven dat het niet lukt. Maar door je te schamen voor wat niet lukt kom je niets verder. Er is niets mis met soms even hulp ergens mee nodig hebben en dat is dus ook geen reden om je te schamen.

2. Je ziet de dag als een serie van ongelukjes

Soms voelt het misschien alsof het een na het ander misgaat. Je voelt je overweldigd door alles wat niet lukt en alles wat nog moet gebeuren. En het kan zijn dat je daardoor het vertrouwen in jezelf verliest, waardoor alles nog moeilijker lijkt. Laat dan ook incidenten eerder op de dag niet beïnvloeden hoe je de rest van de dag benadert.

weinig zelfvertrouwen

3. Je to-do lijsten en planning zijn een rommeltje

Zelfs wanneer je wel plant, kan je planning alsnog een rommeltje zijn. Wanneer je al redelijk ongeorganiseerd bent, is dat vaak ook te zien in je planning en to-do lijsten. Of je hebt ze wel, maar maakt er bijvoorbeeld niet genoeg gebruik van. Wanneer je geen goed overzicht hebt over alles wat gedaan moet worden is het makkelijk om afgeleid te raken en belangrijke details te vergeten.

4. Je hebt rommelige gedachten

Ook in je hoofd kan het een rommeltje zijn. Wanneer er heel veel gebeurt in je hoofd kan dat overweldigend zijn. Een brein dat te vol zit met meer dan het aankan, kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen daalt doordat het je overmeesterd wordt door de chaos in je hoofd en daardoor moeite hebt met het afronden van je taken en projecten.

5. Het voelt alsof je geen controle hebt over je leven

Wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je leven, zorgt dat er ook voor dat je minder vertrouwen hebt in jezelf. Want waarom zou je in jezelf vertrouwen wanneer het lijkt alsof er niets in je leven gaat zoals je wilt? De manier waarop je naar je leven kijkt, hangt dus direct samen met je zelfvertrouwen.

6. Je bent altijd te laat en vergeetachtig

Wanneer je al een beetje achter de feiten aan loopt van je taken en projecten is er een grote kans dat je vergeetachtig bent en snel te laat komt. Dat kan leiden tot stress. Daar komt ook nog eens bij dat mensen je niet altijd het voordeel van de twijfel geven en dat kan je zelfvertrouwen aantasten doordat ze denken dat je niet goed bent in wat je doet.