Wegenbelasting omhoog vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaan mensen met een benzine- of dieselauto in Noord-Holland duidelijk meer betalen voor de wegenbelasting. De provinciale opcenten stijgen met 9,5 procent. Ondanks deze stijging van gemiddeld € 22 per jaar, blijft de motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland nog steeds het laagst. Dus als je in Noord-Holland woont en een auto hebt, kun je nog steeds genieten van relatief lage kosten voor motorrijtuigenbelasting. Maar laten we eens kijken naar hoe het eruitziet in andere provincies. Over het algemeen zijn de provinciale opcenten ongeveer 84 procent van het basistarief.

Veranderingen in motorrijtuigenbelasting zijn in elke provincie anders

Niet alleen automobilisten in Noord-Holland, maar ook in Noord-Brabant en Utrecht hebben relatief lage tarieven. Dat betekent dat zij minder geld kwijt zijn aan motorrijtuigenbelasting dan bijvoorbeeld mensen in Drenthe, Groningen, Gelderland en Zuid-Holland. Naar verwachting zal het tarief in Zuid-Holland stijgen van 95,7 naar 98,7 procent, waardoor Zuid-Holland de duurste provincie wordt als het gaat om motorrijtuigenbelasting. Op dit moment is Groningen nog de duurste provincie, maar zij hebben besloten om het tarief vier jaar lang vast te zetten. Dus als je in Groningen woont, heb je geluk!

Hieronder vind je een overzicht van hoeveel procent aan provinciale opcenten er wordt geheven voor motorrijtuigenbelasting in verschillende jaren:

  • In 2023 en de verwachte cijfers voor 2024 worden de provinciale opcenten voor motorrijtuigenbelasting in verschillende regio’s van Nederland weergegeven.
  • Drenthe houdt het tarief van 92 procent, zowel dit jaar als volgend jaar, constant.
  • Flevoland hanteert een stabiel tarief van 82,2 procent.
  • Friesland en Gelderland beide vasthouden aan een percentage van 87 procent.
  • Groningen laat een lichte stijging zien van respectievelijk 95,7 naar 95,7 procent.
  • Zuid-Holland laat daarentegen een stijging zien van 95,7 naar 98,7 procent.
  • Limburg en Noord-Brabant behouden stabiele percentages van respectievelijk 80,6 en 80,8 procent.
  • Overijssel handhaaft zijn tarief met kleine schommelingen op respectievelijk 79,9 procent.

Dus wat betekent dit voor jou?

Als je in Noord-Holland woont, moet je je voorbereiden op een kleine stijging in de motorrijtuigenbelasting. Maar maak je geen zorgen, het blijft nog steeds redelijk laag en je kunt blijven genieten van het rijden in jouw auto zonder al te veel extra kosten. Voor mensen in andere provincies zijn er ook verschillende scenario’s. Sommige provincies houden de tarieven stabiel, terwijl anderen een lichte stijging laten zien. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het belastingbeleid in jouw regio, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Dus onthoud: ja, sommige provincies verhogen de wegenbelasting in 2024. Maar over het algemeen blijven de tarieven redelijk en kun je nog steeds genieten van jouw auto zonder dat het een fortuin kost.