Hoe slecht is overmatige junkfood-consumptie?
Hoewel de zoete en zoute snacks en burgers soms heerlijk kunnen vallen, is het wel algemeen bekend hoe slecht het eigenlijk voor je is. Overmatige junkfood-consumptie brengt een flink aantal gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en het houdt zelfs verband met sommige vormen van kanker. Ook op de korte termijn kan de consumptie van junkfood tot enkele problemen leiden, waaronder concentratieproblemen, slapeloosheid en darmproblemen.
Als je slechts heel regelmatig junkfood eet, zal dit z’n vaart zo snel niet lopen. Maar bij mensen die een dagelijks bezoekje aan de Mac of Burger King tot hun ritme hebben gemaakt wel. Naast de bovengenoemde kwaaltjes heeft een week lang enkel junkfood eten ook nog talloze andere lichamelijke ongemakken.
Wat gebeurt er met je lichaam als je een week lang fastfood eet?
Als eerste zal je stofwisseling veranderen, een proces in de lichaamscellen waarbij een stof wordt omgezet in een andere stof, zoals de naam al doet vermoeden. Hoe gezonder het dieet, hoe meer energie er nodig is om het te verwerken, wat leidt tot meer verbrande calorieën. Met junkfood gebeurt dit vanzelfsprekend niet, waardoor er uiteindelijk meer calorieën binnenkomen dan uitgaan. Dit betekent dat je sneller weer honger krijgt, wat ertoe leidt dat je meer naar junkfood verlangt. Het consumeren van grote hoeveelheden junkfood activeert het beloningscentrum van je hersenen, waardoor het gelukshormoon dopamine vrijkomt en je bijna het gevoel krijgt dat je je high voelt. Gezien junkfood – ook wel fastfood genoemd – snel wordt verteert heb je daardoor ook sneller weer honger.
Junkfood consumeren heeft ook invloed op je humeur. Dat houdt verband met het feit dat fastfood je darmbacteriën beïnvloedt, die vervolgens helpen bij het reguleren van enkele hormonen in je lichaam, zoals serotonine. Dat is een hormoon waarvan bekend is dat het positieve gevoelens veroorzaakt. De ongezonde ingrediënten in snacks kunnen een directe invloed hebben op de productie van serotonine, waardoor je humeur slechter kan worden. Junkfood is echter niet alleen slecht voor je innerlijk, ook je huid zal naar verloop van tijd veranderen. Het hoge natriumgehalte in deze voedingsmiddelen leidt tot hoge bloeddruk, waardoor je huid kan verzwakken en er rimpels kunnen ontstaan. Dat komt omdat je lichaam veel insuline aanmaakt tijdens het eten van junkfood, en dat heeft indirect invloed op je huid-kwaliteit.
Tot slot wordt de hormonale testosteron balans verstoord. Suiker en koolhydraten in fastfood beïnvloeden je glucosewaarden, en de suiker wordt opgeslagen als vet. Je lichaam maakt zelf oestrogeen aan, de sleutel tot het vasthouden van vet. Wanneer je een hoger lichaamsgewicht hebt, produceert je lichaam meer oestrogeen, waardoor het vet dat je hebt verder wordt vastgehouden. Dat veroorzaakt een verminderd testosteron. Eén ding is zeker: jij denkt de volgende keer wel twee keer na of je dat burgertje echt gaat klappen.