Koffiedik: het restant van een gezet bakkie koffie

Koffiedik kan heel makkelijk worden gerecycled. Je hebt dan ook nog eens een hele hoop opties wat je er allemaal mee kunt doen. Probeer het eens.

1. Gebruik het als luchtverfrisser

Je zou kunnen denken koffiedik door zijn eigen sterke geur andere geuren verdrijft, maar het werkt niet helemaal zo. Koffiedik heeft zijn reukverdrijvende eigenschappen toch echt te danken aan het feit dat het stikstof bevat.

koffiedik

Als je deze geheime kracht van koffiedik wilt gebruiken, moet je eerst een kom ervan in je koelkast en/of vriezer zetten. Om er vervolgens ongewenste geuren mee te absorberen, kun je oude sokken vullen met koffiedik en die in je lades, je auto, je schoenen stoppen. Je zou vanzelf moeten merken of het werkt.

2. Gebruik het als ongediertebestrijding

Naast dat het goed is voor planten, is koffiedik slecht voor ongedierte. Het goedje bevat namelijk cafeïne en diterpenen, die voor veel insecten giftig zijn. Het goedje kan worden gebruikt om muggen, fruitvliegjes en kevers weg te houden. Zet wat kleine kommen neer gevuld met koffiedik of strooi het rond buitenruimtes waar insecten vaak rondhangen. Het strooien van koffiedik rond je planten houdt ook nog eens slakken weg, omdat deze zachte beesten niet graag over zo’n ruw en hobbelig oppervlak kruipen. 

3. Gebruik het als compost

Yes: koffiedik maakt de grond vruchtbaar en is dus ideaal om planten op te groeien. Voor de eerste keer meng je gewoon een handvol (of twee handen) koffiedik in de grond rond je planten. Heb je liever een ​​vloeibare meststof? Laat dan een handvol koffiedik enkele dagen in 2 liter water zitten, en gebruik dit mengsel om je planten water mee te geven. 

Koffiedik is rijk aan calcium, chroom, ijzer, magnesium, stikstof, fosfor en kalium: allemaal mineralen die de plantengroei bevorderen. Ook helpt het bij het aantrekken van wormen, wat voor jou misschien iets minder klinkt, maar voor je planten wel perfect is.

plant

4. Gebruik het als decoratie

Heb je een houten tafel, maar wil je hem een make-over geven? Voor een prachtige antieke afwerking op hout, meng een ​​kopje koffiedik met een kopje kokend water. Laat het mengsel een half uur trekken en zeef het koffiedik opnieuw. Gebruik het nieuwe koffiemengsel als een verf ‘vlek’ op het hout. Het maakt het hout niet echt donker, maar het voegt wel een mooie lichtbruine tint toe die helpt om de natuurlijke nerf van het hout naar voren te halen. 

5. Het is goed voor huid en haar

Er zijn verschillende doe-het-zelf-huidbehandelingen met koffiedik, waaronder een gezichtsmasker. Daarnaast heeft het ook een helende werking: zo kan een theelepel koffiedik in een vochtige papieren keukenrol bijvoorbeeld een zwelling op het oog verminderen. 

Ook kun je het product in je haar te gebruiken, namelijk door een ​​natuurlijke haarverf te maken die je haar een paar tinten donkerder kan maken (en mogelijk kan helpen een beetje grijs te verdoezelen). Je moet ongeveer 2 eetlepels mengen met 1/2 kopje gezette koffie en 1 kopje leave-in conditioner. Laat het een uur of langer intrekken, was het dan en spoel het af. Deze verfbeurt zal niet permanent zijn, maar het is wel snel en goedkoop en je haar een stuk laten ruiken dan welke andere haarverf dan ook. 

Koffie drinken als een baas? Check dan dit brute koffiezetapparaat.