Wat is een sporthart precies?
Een sporthart is eigenlijk niets anders dan een aanpassing van je lichaam op intensieve en langdurig sportsessies. Het is geen aandoening of ziekte, maar gewoon een natuurlijke reactie van je hart op al die trainingsuren die je erin stopt. Het sporthart is namelijk een verandering van het hart. Het is simpel gezegd gewoon een gezonde aanpassing voor je lichaam.
Met andere woorden, je lichaam past zich aan op het hogere niveau van inspanning, waardoor je hart efficiënter gaat werken. Dit gebeurt vooral bij sporters die fanatiek bezig zijn met duursporten. Hun hartkamers verwijden en de wanden worden dikker, waardoor er per hartslag meer bloed door het lichaam gepompt kan worden. Dit betekent dat je hart in rust minder vaak hoeft te slaan, omdat het per slag gewoon meer werk verzet.
Hoe merk je dat je een sporthart hebt?
Het meest opvallende kenmerk van een sporthart is een lagere hartslag in rust. Waar een gemiddelde persoon een rusthartslag heeft van ongeveer 60 tot 100 slagen per minuut, kan die bij iemand met een sporthart dalen tot wel 30-60 slagen per minuut. Dit komt doordat het autonome zenuwstelsel (dat je lichaam in balans houdt) het leven van een sporter als relatief rustig ervaart. Je hart hoeft simpelweg minder hard te werken als je in rust bent.
Er wordt benadrukt echter dat een lage rusthartslag niet per se een maatstaf is voor hoe gezond je hart is. Niet iedereen ervaart namelijk dezelfde mate van verandering, en soms gebeurt het zelfs helemaal niet. Dus een lage hartslag is niet altijd een teken dat je hart in topconditie is, maar het kan wel een aanwijzing zijn dat je lichaam zich heeft aangepast aan je trainingsregime.
Over het algemeen is een sporthart gezond, maar het kan bij fanatieke sporters wel een paar risico’s met zich meebrengen. Vooral mannen die jarenlang meer dan 15 uur per week intensief sporten, kunnen rond hun middelbare leeftijd een verhoogd risico lopen op hartritmestoornissen, zoals atriumfibrilleren. Maar laten we eerlijk zijn: dat geldt voornamelijk voor de échte fanatiekelingen onder ons. Voor de gemiddelde recreatieve sporter is er meestal weinig om je zorgen over te maken.
Conclusie: is het iets om je flinke zorgen over te maken?
Kort gezegd: nee. Een sporthart is gewoon een teken dat je lichaam zich heeft aangepast aan jouw intensieve inspanningen. Het is eigenlijk een beetje zoals dat je biceps groter worden als je veel krachttraining doet. Je hart wordt sterker en efficiënter, en daardoor heb je in rust een lagere hartslag. Mocht je echter last krijgen van klachten zoals duizeligheid of flauwvallen, dan is het slim om even met een arts te praten.
Dus, zolang je je lekker voelt tijdens het sporten en geen rare klachten hebt, kun je dat sporthart met trots dragen!