Als eerst: wat is een droom?

Meestal kunnen we niet herinneren wat we hebben gedroomd, en toch dromen we allemaal. Gemiddeld dromen we elke nacht zo’n twee uurtjes. Niet twee uur achter elkaar, want deze tijd is verdeeld over meerdere dromen. Gemiddeld heb je zo’n vijf tot zeven dromen per nacht en deze dromen duren gemiddeld tussen de 5 en 45 minuten. Een droom is letterlijk een stroom aan beelden, gevoelens en geluiden die je tijdens je slaap beleeft.

 

Dromen doe je in de remslaap

Wanneer je lekker naar bed gaat en in slaap valt doorloop je verschillende fases zoals de diepe slaap, de lichte slaap en de droomslaap (ook wel de remslaap genoemd). Waarom wordt dit zo genoemd? ‘Rem’ staat voor ‘Rapid Eye movement’. Dit is een verwijzing naar de snelle oogbewegingen die je maakt tijdens de droomslaap. Tijdens de droomslaap ontspannen je spieren in de ledematen. Dit is eigenlijk heel handig, anders zou je alle dingen waar je over droomt ook echt doen. Maar heeft het dromen daadwerkelijk een functie?

Waarom dromen we?

Het is nog steeds een raadsel waarom we precies dromen. Toch zijn er veel theorieën. Zo zagen ze in het oude Egypte dromen als voorspellingen van de toekomst. Er werd dan ook een magische waarde toegekend aan dromen. Maar er zijn meerdere theorieën. Zo gaat een wat recentere theorie ervan uit dat we tijdens onze dromen oefenen met gevaarlijke situaties, hierdoor zouden we daar overdag beter kunnen omgaan met deze situaties. Een andere verklaring is dat dromen belangrijk is voor je geheugen en voor je emotionele verwerking. Volgens deze theorie vindt er een ‘ordeningsproces’ plaats waarbij herinneringen extra goed worden opgeslagen in je geheugen.