Wat is Bed Rotting?

‘Bed Rotting’, wat letterlijk vertaald ‘bed verrotten’ betekent, klinkt misschien onaantrekkelijk, maar volgens TikTokkers is het de ultieme vorm van selfcare. Het concept is simpel: je blijft voor langere periodes in bed liggen, niet om te slapen, maar om passieve activiteiten te doen, zoals tv-kijken, snacken en eindeloos scrollen op je mobiele telefoon. Vooral Gen Z heeft deze trend omarmd als een manier om te ontsnappen aan de druk van werk, studie en sociale verplichtingen. Het idee is om jezelf een dag van totale rust en geen verplichtingen te geven, waardoor je de batterij weer kunt opladen.

 

Wat zijn de voordelen?

Veel psychologen erkennen de voordelen van deze trend. Zo vertelt psycholoog Courtney DeAngelis aan Health dat ‘bed rotting’ kan helpen bij het verminderen van stress en het opladen van je mentale en fysieke batterij. Vooral voor mensen die lange dagen werken in een fysiek of mentaal uitdagende baan, kan een dag van complete rust perfect zijn. Het biedt een moment om even op adem te komen zonder je schuldig te voelen over het niet-productief zijn. De maatschappij legt tegenwoordig te veel nadruk op constant bezig en productief zijn. Een ‘bed rot day’ kan helpen om dat gevoel van voortdurende druk te verminderen en de stress die daarbij komt kijken te verlichten.

Wat zijn de nadelen?

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hoewel ‘bed rotting’ op de korte termijn voordelen kan bieden, schuilen er ook gevaren. Allereerst kan het je slaapritme verstoren. Als je je bed niet alleen gebruikt om te slapen, maar ook voor andere activiteiten, kan je lichaam verward raken. Dit kan leiden tot slaapproblemen en zelfs slapeloosheid. Daarnaast waarschuwen experts dat ‘bed rotting’ een symptoom kan zijn van diepere mentale gezondheidsproblemen zoals depressie. Als je merkt dat je vaker dan een of twee dagen per week in bed blijft liggen, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

Slaapexpert Francis Lanen benadrukt dat het belangrijk is om je bed uitsluitend te associĆ«ren met slaap. Door je bed te gebruiken voor allerlei activiteiten, verbreek je die associatie, wat kan leiden tot problemen met slapen. Bovendien, als je al last hebt van depressie of angst, kan ‘bed rotting’ deze gevoelens verergeren door isolatie en een gebrek aan sociale interactie.