Wanneer krijg je je salaris?

Het is in Nederland handig geregeld, want bijna iedereen krijgt rond dezelfde datum het salaris gestort. Dit is natuurlijk niet voor niks zo gedaan; door deze vaste structuur kun je garanderen dat mensen hun vaste lasten kunnen betalen. Deze worden namelijk vaak automatisch helemaal aan het begin van de maand afgeschreven. Het is ook meestal zo dat bedrijven de boekhouding aan het einde van de maand willen afronden. Als iedereen dan op hetzelfde moment het salaris krijgt, is alles tegelijk afgehandeld. Maar op welke datum krijgen mensen hun salaris gestort?

datum salaris gestort

Einde van de maand

Dat het vaak aan het einde van de maand is, had je vast al gedacht. De meeste bedrijven laten het salaris uitbetalen op de 23e, 24e of 25e van de maand. Vaak staat deze datum in je arbeidsovereenkomst vastgesteld en word je per maand of per vier weken uitbetaald. Maar wist je dat je werkgever je niet altijd per se in de gewerkte maand hoeft uit te betalen? Stel je hebt de hele maand juni gewerkt, dan mag je werkgever het salaris tot uiterlijk eind juli uitbetalen. Dit is echter alleen het geval als je geen vaste datum hebt afgesproken. En wat ook nog wel eens handig is om te weten: wanneer je werkgever niet op tijd betaalt, kun je een wettelijke verhoging krijgen.

Recht op een uitbetaalde 13e maand

Zoals al eerder genoemd is, krijgt niet iedereen het salaris op een vaste datum. Je kunt namelijk ook elke vier weken je salaris krijgen. Als dit het geval is, dan heb je recht op een 13e maand. Dit komt omdat twaalf perioden van vier weken uitkomt op 48 weken. Maar een jaar heeft 52 weken, dus krijg je nog een extra uitbetaling van je loon. Het kan ook zijn dat je sowieso een 13e maand uitbetaald krijgt of je werkgever een andere bonus voor je heeft.

Lees ook: Het gemiddelde netto-jaarsalaris per leeftijdsgroep.