Wanneer krijgen kinderen melktanden?

Ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen tempo. Het moment wanneer je kind de eerste melktanden gaat krijgen is dan ook niet helemaal vast te leggen. Je kunt er van uitgaan dat dit ergens tussen de 5 en 8 maanden gebeurt. Het melkgebit bestaat uit 12 melktanden en 8 kiezen. Op driejarige leeftijd zullen alle twintig tanden in zijn of haar gebit zitten.

 

Het groeien van de melktanden

Het groeien van een gebit gaat vaak op een vaste volgorde. Het begint met de snijtanden in het midden van de onderkant en daarna aan de bovenkant en vervolgens komen de snijtanden en de hoektanden. Het is natuurlijk belangrijk om melktanden goed schoon te houden, ook al worden ze later een keer gewisseld. Wanneer een volwassen tand namelijk al is doorgebroken en er zitten gaatjes in de melktanden van je kind, kan dit ook schade toebrengen aan de tanden waar nog een lange tijd mee gedaan moet worden.

Tips voor het verzorgen van melktanden

1. Poets twee keer per dag

Poets minimaal twee keer per dag de melktanden van je kind. Zo blijft het goed schoon en leert je kind gelijk een goede gewoonte. Dit is een ritme waar we allemaal aan moeten wennen om een gezond gebit te krijgen.

tanden wisselen kinderen

2. gebruik een speciale tandenborstel

Gebruik bij het poetsen van de net doorgebroken tandjes, een extra zachte tandenborstel. Omdat het glazuur nog zacht is, kan het snel beschadigd raken.

3. Laat hem uit een beker drinken

Laat je kind zo vroeg mogelijk uit een beker drinken, hiermee voorkom je dat zijn tanden scheef gaan staan door op een fles of tuut te bijten.

Tanden wisselen

Op vijf of op zesjarige leeftijd gaat je kind beginnen met wisselen. De grote kiezen komen dan als eerste door. Grote kans dat je kind hier niets van merkt omdat de kiezen achter de melktanden groeien. De kiezen uit zijn melkgebit zullen er op dit moment nog niet uitvallen. Op zes of zeven-jarige beginnen de eerste tanden echt te wiebelen.

Wil je meer lezen over de ontwikkeling van je baby? Lees in dit artikel wanneer je kind gaat lopenĀ of wanneer die leert praten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.