Een huis kopen of huren?
Allereerst lijken het kopen en huren van een woning best veel op elkaar. Ook bij een koopwoning zit je namelijk jarenlang vast aan een vastgestelde kostenpost die maandelijks van je rekening wordt afgeschreven. Zolang je niet zo veel geld gespaard hebt dat je een woning in één keer kunt afbetalen, krijg je namelijk te maken met de welbekende hypotheek.
De hoogte van het bedrag wat je iedere maand afstaat aan hypotheek hangt af van het spaargeld op je rekening. Als je reeds veel geld bezit en dus weinig hoeft te lenen, hoef je dus ook minder af te betalen. De bank berekent dat je bijvoorbeeld 1200 euro moet dokken per maand en daar zit je vervolgens de komende tien jaar aan vast. Voor een huurwoning ben je maandelijks misschien ook zoiets kwijt, alleen is het huis na tien jaar nog steeds van je huurbaas en niet van jou.
Liever goedkope huur dan dure hypotheek
Je zou zeggen dat een koopwoning dus altijd een betere optie is, maar dat is niet altijd waar. Als je bijvoorbeeld weinig spaargeld hebt, valt de maandelijkse hypotheekbetaling ook veel hoger uit. Je moet dan meer geld lenen, waardoor je per maand misschien wel 2400 euro moet afstaan. Dan hou je weinig financiële ruimte over om van te leven en dan is het huren van een woning aanzienlijk voordeliger. Hoewel het huis dan nooit van jou wordt, heb je wel een eigen woonplaats en kom je financieel zonder grote moeite rond.
Woning huren als tijdelijke oplossing
Een huurwoning kan ook goed gebruikt worden als tijdelijke oplossing, zodat je op zoek kan naar een koopwoning zonder jarenlang bij je ouders te moeten blijven wonen. Als je nog nét iets meer wil sparen om een lagere lening te realiseren, kan een betaalbare huurwoning als perfecte tussenoplossing functioneren. Wel is het in dit soort gevallen van belang dat je niet een peperdure huurwoning uitzoekt. Als het huurhuis je iedere maand een berg met geld kost, werkt het geheel niet meer als tijdelijke oplossing. Dan geef je juist de spaarcenten uit, terwijl je die zo hard nodig hebt voor je toekomstige koopwoning. Het is dus belangrijk dat je vooraf berekent wat de huurwoning gaat kosten en of er ruimte overblijft om geld te kunnen sparen!
Huurwoningen zijn voordeliger voor mensen op leeftijd
Ook voor mensen op leeftijd kan het gunstiger zijn om een woning te huren in plaats van te kopen. Als ze op hun 80e nog een hypotheek moeten gaan afbetalen, zijn ze misschien het dubbele kwijt als in een huurwoning, en zijn ze voor het volledig afronden van de lening vermoedelijk al overleden. Als ze kiezen voor een huurhuis zijn hun maandelijkse kosten aanzienlijk lager en houden ze tot het einde van hun leven iedere maand meer geld over om leuke dingen mee te doen. De meeste ouderen passen deze tactiek ook toe in hun woonsituatie, waardoor er weer meer koopwoningen vrijkomen voor starters en jonge gezinnen. Het probleem is echter dat sommige oude mensen heel gehecht zijn aan hun huidige woonsituatie en liever niet vertrekken uit de koopwoning waar ze hun hele leven in hebben gewoond. Dan wordt de doorstroom van woningen belemmert en blijven starters tot late leeftijd bij hun ouders wonen.
Geen extra kosten voor onderhoud
Hoewel het bezitten van een koopwoning ideaal klinkt, zitten er ook financiële risico’s aan verbonden. Zo kan een woning of pand minder waard worden en verkoop je het uiteindelijk voor minder geld dan waar je het in het verleden voor kocht. Dit soort financiële nadelen zitten natuurlijk niet aan een huurwoning. Of het pand meer of minder geld waard wordt zal je dan een worst wezen, want het huis is toch niet van jou. Dit kan veel zorgen en slapeloze nachten voorkomen. Zo brengt het wonen in een huurhuis minder zorgen met zich mee, waar de huurbaas natuurlijk wel mee in z’n maag zit. Vergeet bijvoorbeeld de onderhoudskosten niet, die jijzelf niet hoeft te betalen, maar de eigenaar van de huurwoning wel. Jij staat gewoon iedere maand een vast bedrag af en als er een verbouwing of vernieuwing nodig is, moet de huurbaas daarvoor opdraaien. Op die manier kan het wonen in een huurhuis ook veel kosten voorkomen, waardoor je financieel weer iets voordeliger uit bent.