Signalen van gehoorverlies

Het kan zijn dat je het vermoeden hebt dat je gehoorverlies hebt. Op dat moment is het verstandig om een afspraak te maken bij een audicien. Hieronder staan een aantal van de veel voorkomende signalen van gehoorverlies:

  • Moeite met het volgen van gesprekken in rumoerige ruimtes.
  • Het niet meer horen van bepaalde geluiden zoals het tikken van de klok of vogels.
  • Moeite met het horen van wat er gezegd wordt aan de telefoon.
  • De televisie of radio steeds harder moeten zetten om het goed te kunnen horen.
  • Moeite om te horen wat er gezegd wordt bij vergaderingen en bijeenkomsten. 
  • Het steeds vaker moeten vragen om herhaling van wat er gezegd wordt. 

Herkent u een of meerdere van deze signalen? Dan is het zeker aan te raden om een afspraak te maken met een audicien. 

Hoe werkt een afspraak bij een audicien

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt en bij de audicien binnenstapt, zal er eerst een hoortest worden afgenomen. Deze test wordt gedaan in een ruimte waarin het geluid gecontroleerd kan worden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen bij een erkende audicien zoals Schoonenberg. Tijdens zo’n hoortest worden er tonen afgespeeld en wordt er gekeken naar welke tonen je nog wel en welke tonen je niet meer kunt horen. Op basis van deze resultaten kan de audicien bepalen of er sprake is van gehoorverlies en krijg je advies van een audicien dat past bij jouw situatie. 

Advies op maat

Wanneer de audicien je resultaten geanalyseerd heeft krijg je advies op maat en wordt er gekeken welk hoortoestel het beste bij jou past. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen en gehoorapparaten verkrijgbaar. Welke het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van de ernst van het gehoorverlies, het beschikbare budget en je persoonlijke wensen. Er zijn vijf categorieën waaruit de keuze gemaakt kan worden. In categorie 1 vallen de basis hoortoestellen die alleen versterking geven, de hoortoestellen uit categorie 2 zijn basis hoortoestellen die iets meer mogelijkheden hebben. Bij categorie 3 hoortoestellen krijg je hoortoestellen met meer instellingen en geavanceerde technologieën. De categorie 4 toestellen hebben nog extra uitgebreide functies, zoals ruisonderdrukking en draadloze connectiviteit. En als laatste heb je de categorie 5 hoortoestellen, dit zijn de topklasse toestellen met de meest geavanceerde functies en instellingen. 

Kies voor een audicien

Bij een audicien kun je terecht voor een uitgebreid gehooronderzoek en persoonlijk advies over welk type toestel het beste past bij jouw situatie. Audiciens hebben jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd in het vinden van de juiste oplossing voor je gehoorproblemen. Daarnaast bieden audiciens als Schoonenberg ook op maat gemaakte oordoppen en gehoorbescherming voor bijvoorbeeld muzikanten en werknemers in lawaaiige omgevingen. Dus als jij op zoek bent naar hooradvies op maat dan is een ervaren audicien de beste keuze voor je.