Waarom voelen sommige scheten warmer aan dan andere?

Men vindt het vaak erg ongemakkelijk om te praten over het onderwerp ‘winderigheid’. Ook wel te begrijpen, want al is het laten van een scheet iets wat iedereen doet, velen zien het als iets vies. Maar of je het nu vies vindt of niet, uiteindelijk hoort het gewoon bij het leven en je kan het simpelweg niet heel je leven inhouden. Een gemiddeld persoon laat tussen de vijf en vijftien scheten per dag. Sommige van die scheten voelen anders aan dan andere. Zo is het mogelijk dat de één wat warmer aanvoelt dan de ander. Maar is daar ook een logische verklaring voor? Jazeker.

Een logische verklaring voor dit fenomeen

Scheten kunnen inderdaad ‘heet’ aanvoelen wanneer ze het lichaam verlaten. Echter is dit niet omdat er een verandering in temperatuur plaatsvindt. Het is simpelweg een kwestie van perceptie, zegt een klinisch universitair docent van de afdeling gastro-enterologie. ”Alles is gebasseerd op je lichaamstemperatuur. De warmte van de scheet zal dezelfde temperatuur hebben als je lichaam”.

De klinisch universitair docent legt verder uit dat sommige mensen weleens een branderig gevoel kunnen ervaren bij het laten van een windje dat ‘warm’ kan lijken.