‘Vroeger was alles beter’, vaak is deze uitspraak gebaseerd op nostalgie, maar dit is niet het geval voor de kwaliteit van onze producten. In veel gevallen zijn ze namelijk verminderd in kwaliteit. Hieronder ontdek je waarom dit zo is.
Geplande veroudering van producten
Een goed product moet een gebalanceerde mix zijn van drie factoren: functionaliteit (werkt het product goed?), uiterlijk (ziet het product er goed uit?) en maakbaarheid (hoe makkelijk is het voor een fabrikant om een product te produceren?). Tegenwoordig ligt de focus veel te veel op maakbaarheid en uiterlijk. Daardoor worden kosten bespaard op de functionaliteit en moet je je producten vaker vervangen.
Een belangrijke reden hiervoor is dat we meer kopen voor minder. Ook zien vanwege online shoppen veel mensen een product niet meer fysiek voordat ze het kopen. Verder zijn mensen vaak niet bereid om hogere prijzen dan vroeger te betalen. Een fabrikant is daardoor geneigd om te besparen op de productiekosten waardoor de kwaliteit vermindert. Dit is een bewuste strategie genaamd geplande veroudering. Hierbij worden consumenten uitgelokt om vaak producten te vervangen, bijvoorbeeld omdat iets niet meer modieus is.
Veel producten zijn niet gemaakt om te repareren
Bovenstaande tekst is vooral gefocust op kleding, maar ook elektronica is tegenwoordig van mindere kwaliteit. Dit is bijvoorbeeld te wijten aan de weinige mogelijkheden die men biedt om apparaten te repareren. Soms is het zelfs onmogelijk om een product te repareren. Dit is bewust gedaan zodat er meer geconsumeerd wordt. Gelukkig is hier voor Europeanen al verbetering te merken. De Europese Unie heeft namelijk een ‘right to repair’ geïntroduceerd, waardoor een fabrikant verplicht is een mogelijkheid tot reparatie te bieden binnen de garantietermijn. Niet alleen goed voor de consument, maar ook op het gebied van duurzaamheid een mooie stap vooruit.
Check hieronder de video met volledige uitleg: