Veel mensen gaan voor de zekerheid plassen

In de regel is voor de zekerheid naar het toilet gaan helemaal niet zo vreemd. Soms heb je een lange autorit voor de boeg, moet je lang met het openbaar vervoer reizen of ga je een flinke wandeling maken. In dit soort gevallen kiezen veel mensen ervoor om voorafgaand snel nog even naar de wc te gaan, ook als ze eigenlijk helemaal niet moeten plassen. Gewoon voor de zekerheid klinkt het dan vaak, je weet immers nooit hoelang het duurt voor je weer thuiskomt.

Sommige mensen hebben zelfs een aversie tegen openbare of wildvreemde toiletten en willen eigenlijk alleen thuis plassen. In dat geval is het misschien handig om te plassen voordat je het huis verlaat, maar als dat niet het geval is kun je dit beter niet doen. Het blijkt namelijk helemaal niet zo goed voor je te zijn en dat heeft de volgende reden.

Het gevolg van plassen als dat niet nodig is

Misschien zit je nu wel met je oren te klapperen, maar het is echt waar. Als je niet hoeft te plassen, kun je dat beter niet proberen, ook niet voor de zekerheid. Het gevolg hiervan is namelijk dat je blaas zich nooit helemaal goed vult en zodoende ook niet ‘leert’ om zich helemaal te vullen. Dat betekent dat je altijd de neiging zult hebben om te plassen met een halfvolle blaas, waardoor je dus sneller naar de wc moet.

Kortom: je hebt de drang om vaker te gaan plassen zonder dat dat daadwerkelijk nodig is. Hoe vaker je naar het toilet gaat, hoe meer je je blaas dus ‘traint’ om zwakker te worden. Het is dus in feite een vicieuze cirkel waar je in terecht komt. In sommige gevallen zal je blaas hierdoor zelfs krimpen, omdat hij toch nooit volledig gevuld hoeft te zijn.

Natuurlijk kan het geen kwaad als je zelf af en toe voor de zekerheid gaat plassen. Raak dus niet in paniek als je jezelf hier weleens op betrapt, maar zorg dat het geen gewoonte wordt. Mocht dat wel het geval zijn is het verstandig om hier in het vervolg rekening mee te houden en je blaas wellicht te trainen om zich weer volledig te vullen.

Op zoek naar soortgelijke feitjes? Lees dan of je wel of niet onder de douche moet plassen.