Oude kleding is vaak niet meer van goede kwaliteit

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het grootste gedeelte van de kleding die we in de textielbakken gooien belandt alsnog op de vuilnisbelt. Misschien verbaas je je daarover, maar laten we eerlijk zijn: het grootste deel van onze afgedankte kleding is ook niet bepaald meer het dragen waard. Wat er doorgaans in de textielbak belandt, is natuurlijk niet voor niets afgedankt. Denk bijvoorbeeld aan een versleten broek, een stel afgetrapte schoenen of een uitgerekte trui. Daar kun je natuurlijk ook vrij weinig meer mee en roept dan ook vaak de vraag op of men het niet beter direct naar de vuilnisbak had kunnen brengen. Oftewel: de meeste kleding valt niet te verkopen. Gaat het dan direct richting de vuilnisbelt? Nee, we proberen het in eerste instantie gelukkig nog wel in het buitenland.

 

Oude kleding uit de textielbak gaat naar het buitenland

Het beste deel van de kleding die in textielbakken belandt exporteren we naar Oost-Europa. Het grootste deel blijft over en belandt veelal in Afrikaanse landen, bijvoorbeeld in Ghana. En dat is héél veel kleding: wekelijks belanden er ongeveer 20 miljoen afgedankte kledingstukken in Ghana. Deze kleding wordt opgekocht door handelaren en zij proberen deze te slijten op de lokale markten. Het probleem is echter dat er simpelweg teveel kleding binnenkomt om te verkopen en dat deze kleding vaak onverkoopbaar is. De lokale, Afrikaanse bevolking kan de hoeveelheid kleding dus gewoon niet aan, dus belanden de items vaak alsnog op de vuilnisbelt.

Jouw oude kleding belandt uiteindelijk vaak op de vuilnisbelt

Het eindstation van de oude kleding die jij in de textielbak gooit is dus vaak alsnog de vuilnisbelt. Omdat zich hier grote hoeveelheden kleding opstapelen, is dit schadelijk voor het milieu. Dit komt onder meer omdat de kleding veelal van slechte kwaliteit is, waardoor de kans groot is dat ze bestaan uit chemicaliën die tijdens het productieproces zijn gebruikt. Het is dus van groot belang dat we ons bewust zijn van ons consumptiepatroon: probeer kleding daarom langer te dragen of kleding van betere kwaliteit te kopen, zodat deze langer mee gaan. Daarnaast is het verstandig om oude kleding niet achteloos naar de textielbak te brengen. Alternatieve opties om kleding te doneren zijn er namelijk ook, zoals liefdadigheidsinstellingen of kledingruil evenementen. Op deze manier ben je er zeker van dat jouw kleding hergebruikt zal worden en niet op de vuilnisbelt belandt.