Waarom word je weleens misselijk wakker?

Misselijkheid is misschien wel één van de vervelendste gevoelens die er bestaan. Je voelt je ziek en weet vaak niet of je over moet geven of een ontlastende verklaring moet afleggen. Als je je in de avond misselijk voelt – wat vaak vanzelfsprekend verband houdt met hetgeen wat je eet en de hoeveelheid – leert de ervaring dat je je na een goede nachtrust vaak een stuk beter voelt. Maar dat is niet altijd zo. Soms word je in de ochtend wel eens misselijk wakker, terwijl dat de avond ervoor nog niet zo was. Onverklaarbaar, toch?

 

Nou, die misselijkheid kan ook andere oorzaken hebben. De eerste is een mogelijke zwangerschap (bij de vrouwen dan), maar ook voor mannen zijn er tal van oorzaken die de misselijkheid kunnen veroorzaken. Naast de welbekende kater kan je misselijkheid in sommige gevallen het gevolg zijn van een zogeheten “congestie gerelateerde druk op de binnenoren”, oftewel een beginnende oorontsteking. Daarnaast kan de ophoping van maagzuur in de keel terwijl je de hele nacht ligt ervoor zorgen dat je je bij het ontwaken misselijk voelt en een onaangename smaak in de mond hebt.

Ook je slaaphouding kan invloed hebben op je gevoel in de ochtend. Als je onhandig op je nek, schouders of hoofd slaapt, kan die daaropvolgende spierpijn ook een aanval van ochtendmisselijkheid veroorzaken. Als dit allemaal nog steeds niet het geval is, is het wakker worden met een misselijk gevoel in je maag soms eenvoudigweg te wijten aan het feit dat je lichaam al enkele uren niet van brandstof is voorzien. Dorst, honger en de daaruit voortvloeiende lage bloedsuikerspiegel kunnen allemaal misselijkheid veroorzaken als je uit bed stapt. Een ontbijtje nemen en ’s ochtends veel water drinken, kan het ongemak helpen verlichten.