Een jetlag is de vloek van iedere fanatieke reiziger. Of je nou je terug komt van vakantie of voor zaken op reis bent geweest, van een jetlag wordt niemand blij. Mogelijk heb je het al gemerkt, maar de jetlags zijn nog erger wanneer je van het Westen naar het Oosten reist, dan andersom. En wetenschappers hebben nu ontdekt waarom:

Om tot deze conclusie te komen hebben wetenschappers van University of Maryland een model ontwikkeld waarmee de speciale cellen in ons lichaam die de tijd bij houden nagebootst. Door dit model kwamen de wetenschappers op het antwoord je vluchtrichting invloed heeft op je jetlag en het herstel daarvan.

Laten we even de diepte induiken. In Jip en Janneke taal.

Ons brein heeft een gebied genaamd Hypothalamus, met zijn eigen interne klok. Voor iedere 24 uur die voorbij gaat vertelt de Hypothalamus met zijn 20.000 pacemaker cells aan de rest van ons lichaam of het dag en nacht is. De cellen doen dit door onderscheidt te maken op basis van lichtniveaus die ontvangen worden uit de externe omgeving. Dus, daglicht betekent opstaan, duisternis betekent slapen. Logisch toch?

Landing airplane at dusk

Door meerdere tijdzones vliegen is funest voor het ritme van de bovengenoemde cellen. Wanneer we een lange vlucht maken probeert het lichaam een tijd te lokaliseren zodat het lichaam weet of het wakker moet blijven of juist niet. Dit resulteert in het ongewenste fenomeen wat wij kennen als een jetlag.

‘Onze interne klok is een beetje traag’. Aldus Michelle Girvan, natuurkundige. Bij het ontbreken van consistente lichtsignalen (dus wanneer je urenlang in een vliegtuig door verschillende tijdzones reist) geven de pacemaker cellen in je lichaam aan dat je een langere dag wil.

Dit is te verklaren omdat onze interne klok een natuurlijke periode heeft van iets langer dan 24 uur. Dit verklaart waarom het gemakkelijker is om richting het westen te reizen, want dan verleng je de dag in plaats van naar het oosten te reizen en de dag te verkorten.

Dus nu weten we dat we safe zitten wanneer we naar het westen reizen, maar wat kunnen we tegen een jetlag doen? Volg deze zeven stappen