Afschaffing troostfinale op het EK
In het verleden is er echter wel degelijk sprake geweest van een troostfinale op het EK. Deze wedstrijd om het brons werd in 1980 voor het laatst gespeeld op een EK. Tijdens die specifieke wedstrijd werd Italië na penalty’s verslagen door Tsjecho-Slowakije.
De UEFA heeft sindsdien besloten de troostfinale te schrappen van het eindtoernooi. De voetbalbond vond de wedstrijd een extra belasting voor de spelers, een belasting die eigenlijk onnodig is. De meeste voetballers hebben er vaak al een lang seizoen op zitten en hebben daarom vaak geen zin in een wedstrijd om de derde plaats. Uiteindelijk komt iedere speler enkel naar het EK om te winnen.
Wel een wedstrijd om het brons tijdens de Nations League
Tijdens de Nations League heeft de UEFA wél een extra wedstrijd ingelast voor de verliezers van de halve finale. De Nations League is ook een groot Europees toernooi, maar kent überhaupt al meer wedstrijden dan het EK.
De wedstrijden van de Nations League worden echter een stuk minder serieus genomen door zowel de trainers als de voetballers. Als je het zo bekijkt, zal een troostfinale op het EK een betere optie zijn dan tijdens de Nations League. In het verleden werd Nederland al drie keer uitgeschakeld in de halve finale van het EK. Toen werd Oranje dus iedere keer gezamenlijk derde en moest het brons gedeeld worden.
Waarom wel op het WK en niet op het EK?
Anders dan het EK bevat het speelschema op het WK wél een troostfinale. Soms zorgde deze extra wedstrijd voor een mooie wedstrijd en werkte vaak als opwarmertje voor de grote finale. Zo pakte het elftal van Kroatië op het laatste wereldkampioenschap het brons na een spannende wedstrijd tegen Marokko. Uiteindelijk werden de Marokkanen verslagen met 2-1 en werd het laatste WK van Luka Modric op prachtige wijze afgesloten. Dat er op het WK wel een troostfinale wordt gespeeld, en op het EK niet, kan uit financiële redenen zijn ontstaan.
De FIFA, die om de twee jaar het WK organiseert, verdient namelijk enorm veel geld aan zo’n extra wedstrijd. Zelfs de troostfinale is interessant voor sponsors en levert bovendien de nodige kijkcijfers op. Bovendien biedt de wedstrijd een extra mogelijkheid om een gigantisch stadion uit te verkopen. Want het mag dan misschien niet de échte finale zijn, het is nog steeds een wedstrijd tussen twee ijzersterke voetballanden (anders kom je ook niet in de halve finale terecht). De voetballers hebben verder niets te verliezen en kunnen daarom in sommige gevallen voor een heus voetbalspektakel zorgen. Finales zijn vaak wat minder leuk om te zien, omdat er erg veel op het spel staat.