Waar komt de naam iPhone vandaan?

Apple weet ons elke keer ervan te overtuigen dat hun nieuwste product de meest innovatieve creatie aller tijden is. Ben je een beetje fan van gadgets, dan is de kans groot dat jij ooit een Apple-product hebt aangeschaft. Is het niet de iPhone, dan is het wel de iPod in je jongere jaren/ Maar heb je ooit stilgestaan bij waar het ‘i’-voorvoegsel vandaan komt?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt en mensen hebben wel een aantal goede gokken gewaagd. Zo komen woorden als ‘intelligent’ en ‘indispensable’ voorbij, waar zeker wat voor te zeggen valt. Schijn bedriegt. Steve Jobs onthulde in 1998 waar de ‘i’ voor staat. We kunnen eerlijk zijn: voor ons was het een verrassing.

De betekenis volgens Steve Jobs

Steve Jobs zei ooit dat deze letter staat voor maar liefst vijf verschillende woorden: internet, individual, instruct, inform and inspire. Hij zei ook – op een vrij mysterieuze manier – dat het “geen officiële betekenis” had. Het lijkt er dus op dat de ‘i’ openstaat voor de eigen interpretatie.

waar staat i voor in iphone

Maar waarom zijn mensen hier niet blij mee? Sommige gebruikers vinden de betekenis van de ‘i’ te vaag. Ze hadden gehoopt op een specifiekere definitie die direct gerelateerd is aan de functies en eigenschappen van de apparaten van Apple. Anderen vinden het verwarrend dat elke Apple-productnaam begint met een ‘i’, terwijl ze allemaal verschillende functies hebben.

Het lijkt erop dat Apple bewust heeft gekozen voor deze algemene betekenis om ruimte te laten voor interpretatie en om hun producten een gevoel van individualiteit en innovatie te geven. Het werkt immers goed voor hen – mensen identificeren zich met deze ‘i’ en voelen zich verbonden met het merk.