Hoe het ineens een scam bleek te zijn

De vrouw voerde een eenvoudige zoekopdracht uit naar een echtscheidingsadvocaat. Ze klikte op een advertentie bovenaan de resultatenpagina, in de veronderstelling dat deze betrouwbaar was. Helaas bleek de advertentie een zorgvuldig geplande scam te zijn. De ‘advocaat’ waarmee ze in contact kwam leek betrouwbaar en professioneel. In werkelijkheid was het een oplichter die haar persoonlijke financiële gegevens stal. Zonder dat ze het doorhad, zat ze dus midden in een scam.

 

Technieken van oplichters

Deze oplichters maken gebruik van geavanceerde technieken om hun advertenties bovenaan de zoekresultaten te krijgen, waardoor ze een vals gevoel van betrouwbaarheid creëren. Vaak betalen ze geld om hun advertentie bovenaan te krijgen. Veel mensen denken dat de bovenste resultaten de beste en betrouwbaarste zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. In dit geval leidde het tot een enorm financieel verlies.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt?

We zijn tegenwoordig afhankelijk van het internet. Maar het verhaal van deze vrouw laat zien dat we niet altijd het internet kunnen vertrouwen. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten, zodat dit niet bij jou gebeurt.

Controleer altijd eerst de achtergrond en recensies. Bestaat het bedrijf of de organisatie überhaupt wel en is het de officiële website? De bovenste zoekresultaten hoeven niet altijd gekozen te zijn door Google, maar dit kunnen ook betaalde advertenties zijn.

Wanneer het wel gebeurt, is het lastig om te weten wat je op dat moment moet doen. Het beste wat je kan doen wanneer je eigenlijk al te laat bent is het blokkeren van je rekening. Als je hier te lang mee wacht is het een grote kans dat je het allemaal al kwijt bent. Let dus altijd goed op als het neerkomt op het zomaar klikken van linkjes en wees bewust te zijn dat niet alles hoeft te kloppen wat we tegenkomen.