Geurkaarsen zijn goed voor je gezondheid

Het aansteken van kaarsen heeft verschillende voordelen. Zo zegt WebMD dat het aansteken van een geurkaars je bloeddruk en hartslag kan verlagen, stress kan verminderen en de hersenactiviteit in evenwicht brengt. Maar de meeste van deze voordelen komen door de geur van de kaars en niet door de vlam zelf.

 

Zo kunnen geurkaarsen je geheugen, gedachten en emoties beïnvloeden door aromatherapie. Dit betekent dat bepaalde geuren een positieve invloed kunnen hebben op je humeur en mentale en fysieke gezondheid. Healthline beweert dat aromatherapie je gezondheid en welzijn kan verbeteren, van het verlichten van pijn tot het versterken van je immuniteit. Maar niet alleen geurkaarsen hebben gezondheidsvoordelen.

voordelen gezondheid kaarsen

Voordelen van het aansteken van kaarsen

Volgens Science Sensei kan het knetterende geluid van een kaarsvlam je helpen ontspannen door het kalmeren van de zenuwen en het verzachten van angstgevoelens. Daarnaast is het mogelijk om je geheugen en aandacht te verbeteren door naar een kaarsvlam te staren. Zo toonde een studie uit 2021 in Frontiers in Psychology aan dat het kijken naar een kaarsvlam gedurende twee tot drie minuten verschillende delen van je geheugen en je aandacht verbeterde via Trataka. Dit is een yoga-reinigingsoefening waarvan wordt gedacht dat het de cognitieve processen verbetert. Naast deze verbeteringen helpt het aansteken van een kaars met het zuiveren van de lucht in een ruimte.

Niet alle kaarsen zijn goed voor je

Er zijn ook kaarsen die een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Dit ligt allemaal aan het soort kaarsvet dat je verbrandt. WebMD waarschuwt dat paraffinekaarsen en synthetische geuroliën kankerverwekkende gifstoffen in de lucht kunnen afgeven. Sommige soorten was kunnen ook allergische reacties en astma symptomen veroorzaken. Daarnaast kunnen verschillende geuren zorgen voor hoofdpijn of migraine bij mensen die gevoelig zijn voor chemicaliën of geuren. Kies dan kaarsen met een natuurlijke soja-, kokos- of bijenwas die zijn geparfumeerd met natuurlijke oliën.